31 maj 2012

Sagolikt vårfiske!

Våren börjar vara långt liden och efter den senaste tidens tröga fiske så hade jag nästan börjat befara att vi inte skulle få uppleva samma mäktiga vårfiske som förra våren. Till all lycka visade det sig att jag hade fel - Riktigt fel!

Jacob hade fixat måndag och tisdag ledig från jobbet och bättre tillfälle skulle det knappast gått att ordna. Vi hade diskuterat på förhand och planerat in en tvådagarssatsning i samma vatten som jag gjorde en totalbom måndagen den 21.5.2012.


Klockan 04.00 ringde klockan på måndagmorgon, bilen packades och vid 5-tiden hämtade jag Jacob. Klockan 6 gled vi ut på sjön och efter en kort båtfärd med Jacobs nyförvärv för våren påbörjade vi fisket.

Jacob slängde i en Nils Master wobbler i skrikiga vårfärger och första hugget kom inom 3 minuter. Efter en snabb drillning var första gäddan på ca 2 kg framme vid båten och kunde avkrokas smidigt i vattnet. Fisket fortsatte dock inte riktigt som vi väntat och hårda nordvästvindar ställde till med bekymmer vid varje hugg. Vi fortsatte nöta på i hopp om att hitta en hotspot för dagen, men huggen uteblev.


Vid 8-tiden hittade vi ett ställe utanför en vassrugg som gav några gäddor av mindre kaliber.


Vi beslöt oss för att nöta en stund på samma ställe, för att se om det eventuellt skulle ligga nån lite större dam bland sniporna. Rätt taktik!

Jacob fiskade nu med en Westins Jätte i shallow modell och den första finare gäddan för dagen gick upp i ytan och klippte till för kung och fosterland. Redan i mothugget berättade Jacob att han krokat något med lite mera tyngd i och jag dök på väskan, för att få fram filmkameran och hinna fånga landningen på film. Med kameran i högsta hugg ställde jag håven klar för landning och efter en några minuter lång, rätt så odramatisk fight, gled första gäddan av grövre kaliber in i håven.

6,8 kg - 99 cm
Med gäddan säkrad i håven gled vi in mot land för att kroka loss henne, ta några snabba foton, och släppa tillbaka henne så snabbt som möjligt. Gäddan vägdes till 6,8 kg. Vi var rätt så säkra på att första 100-klubbaren hade synat håven, men icke; 99 cm.


När dagens första fina gädda var landar och tillbakasläppt tog vi en kort kaffepaus och begrundade en vilsen blåräv, som febrilt letade något ätbart på stranden. Dock hade vi inte alltför långt tålamod att sitta och pausa när fisket äntligen kommit igång.

Vi fortsatte kamma av samma område och vid 11-tiden kände jag första gäddan som gav lite mera motstånd. Eller rättare sagt, rätt mycket mera motstånd än de som landats hittills.

5,1 kg - 87 cm
Det visade sig att gäddan var felkrokad, utanför munnen, och därav en liten felbedömning av storleken och vikten. Gäddan räckte dock till 5,1 kg och 87 cm. Min första 5:a för våren, äntligen!

Vi fortsatte i samma område och det hann inte gå många minuter innan dagens riktiga tungviktare sög i sig Jacobs röd-svarta Westinare. Gäddan högg nära båten och det blev för ett ögonblick lite panik, eftersom jag satt och diskuterade dagens bravader med en kompis i telefonen. Håvningen gick dock utan bekymmer och när vi säkrat madamen konstaterade jag att vi kanske fått en snabbdate med en 10:a!!

9,3 kg - 112 cm
Jacob, som har sitt PB på 9,8 kg, vågade inte tro att 10:an skulle spricka även om jag var rätt så säker på saken. Det visade sig att Jacob hade rätt och gäddan vägdes till lite över 9,3 kg. Varken jag eller Jacob deppade över detta faktum. Istället begrundade vi den vackra dam som äntligen visat intresse och låtit sig landas, vägas och fotograferas.


När gäddan var vägd och fotograferad fick vi lappa ihop Jacobs sargade tumme, som fallit offer för gäddans sylvassa tänder. Fångstmannen gick denna gång mera sårad ur striden, men det är väl en bisak, när man får se en så övernaturligt vacker gädda simma tillbaka oskadd.

Måndagen summerades till 15 landade gäddor, varav 3 st mellan 5,1 - 9,3 kg.


Eftersom vi båda var lite slitna efter måndagens strapatser kom vi oss ut först vid 8-tiden på tisdag, men det sagolika fisket fortsatte direkt från morgon.

Vi fiskade av i stort sett samma ställen och gäddor upp till en topp på ca 4 kg krokades med jämna mellanrum. Vid 12-tiden hittade vi ett ställe där braxen lekte på grunt vatten och vi beslöt oss för att nöta lite igen, och se ifall nån större gädda skulle ligga intill dessa ställen och vänta på mat. Låter nästan osannolikt att säga att vi prickade rätt igen, men så var faktiskt fallet!

På grunt vatten kände jag ett hugg som gav mig rysningar och sekunden efter bröt en gäddrygg, bred som en lykstolpe vattenytan, för att sedan rusa iväg ner mot botten så rullen skrek i falsett. Kanske man borde kollat slirbromsen innan denna gädda högg... Nåväl, mothugget satt sådär och drillningen påbörjades. Vi gled in mot land direkt och gäddan håvades precis när vi nått vasskanten.

8,54 kg - 108,5 cm
Jag konstaterade att jag lyckats landa min längsta gädda hittills och min första gädda över 8,5 kg.Gäddan mättes, vägdes, fotograferades och naturligtvis - återutsattes. Jag tackade för en fin fight och önskade henne välkommen åter.

Efter en kort matpaus fortsatte vi fisket och till näst var det Jacobs tur att drilla vårgädda

4,2 kg - 97 cm
När denna gädda högg, och när vi sett längden på den i vattnet, trodde vi att dagens andra gädda över 5 kg var på inkommande. Dock hade denna inte hunnit äta upp sig efter leken ännu och vågen stannade på häpnansväckande 4,2 kg.

Dagens sista gädda landades på ganska exakt samma ställe som jag krokade min 8,5:a. Den röd-svarta Westinaren visade sig igen på styva linan, bokstavligen, och nu var dagens andra 5+are krokad!

5,8 kg - 92 cm
En vacker dam, som simmade tillbaka lika pigg som hon kom upp.

När vi styrde mot land vid 16-tiden på tisdag kunde vi summera ihop till totalt ca 40 gäddor på två dagars fiske. Jag har aldrig tidigare upplevt ett liknande fiske, och att vänta sig något motsvarande igen under kommande gäddpass är väl att gå ut med lite väl höga förhoppningar. Men å andra sidan, aldrig vet man!


Vårens hittills hetaste bete började se lite sliten ut efter de otaliga attackerna av hungriga efterleksgäddor, men efter krokbyte är den säkert lika effektiv igen.

Slutligen lite flera bilder på de vackra damerna som krokades under dessa två dagar av gäddfiske...Real love!
9,3:an simmar hem igen
8,5:an påväg tillbaka


// Sundfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar