21 september 2012

Flötestrollad metersgädda!

Igår vid middagstid drog jag tillsammans med Jacob iväg på höstens första flötestrolling. Orsaken till den sena starten var att Jacob hade jobbat natt och behövde få sova lite innan fisket.

Vid 12-tiden åkte båten av trailern i sjön som förhoppningsvis skulle leverera en finare dam. Stället var nytt för mig, så jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Jacob berättade dock att han tillsammans med en kompis har haft riktigt bra fiske i sjön och att flera grövre gäddor synat båten under deras satsningar.

Spinn- och jerkutrustningen lämnades i bilen och vi bestämde oss för att försöka överlista gäddan enbart med "äkta beten", i form av mört. Vi fiskade enbart med dött bete, eftersom jag inte lyckades få tag på levande mörtar under förmiddagen.

Fisket kom igång med att Jacob driftade ut sin flötmetade mört, och inte mer än 2 meter från båten dyker flötet. Gäddan spottar tyvärr, men bitmärkena i den sargade mörten vittnar om att det inte var frågan om någon snipa! Fisket fortsätter och det dröjer mellan huggen. När vi fiskat över samma område ett flertal gånger krokas äntligen den första gäddan ordentligt. Gäddan avkrokas snabbt och uppskattas till ca 2,5 - 3 kg.

Vi valde att nöta över samma område ännu flera gånger och ökade tempot en aning. Jag fiskade mitt propellertackel på ca 1,5 meters djup när det efterlängtade hugget kom.

Foto: Luis Rasmussen
För mer detaljerad information angående tacklet, besök Luis Rasmussens blogg

Fox flötet dyker och går i sidled... Bör nämnas att vi fiskade våra flöten endast några meter från vasskanten. Gäddan styr raka vägen mot vassen, så jag väljer att sätta in mothugget utan att vänta längre än ca 10-15 sekunder. Mothugget sitter och liknande båge i mitt 12 fot långa karpspö har inte skådats tidigare. Gäddan går längs botten och vägrar visa sig till en början. Fighten blir dock kort, eftersom gäddan simmar mot båten och Jacob är beredd med håven.  

7,0 kg - 102 cm
Gäddans kondition visar att hon varit med om en och annan fight. Blir det återfångst så känner vi säkert igen henne.

Nytt personbästa på flötestrolling
Efter vägning, mätning och några foton simmade gäddan pigg och kry hem igen. Vi fortsatte fisket och landade ännu en gädda på strax över 3 kg innan vi begav oss hemåt.

Jag fick revansch från mitt tröga fiske i söndags och får nu tacka Jacob för att han tagit mig ut till ett nytt storgäddsvatten. Jag är övertygad om att vattnet kan leverera flera och större gäddor och efter en premiärtur som denna, så dröjer det knappast alltför länge tills jag driftar mina flöten där näst.

// Sundfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar