30 september 2012

Flötestrolling, mete och trolling efter gädda 29.9.2012

Gårdagens fiske började kl. 6 med att försöka få båttrailerns bakljus att inte blinka som diskoljus (blir nog att byta lite kontakter för att få det att funka). Efter lite vridande av kontakter börjar ljusen fungera. Kl. 06.30 kör vi iväg mot ett vatten som jag vet att kommer att leverera en drömfisk, bara man orkar nöta de timmar som krävs. Jag, Peter och Sund tänkte försöka idag.

Båten sjösätts och vi åker in i morgondiset och börjar kasta på ett grunt ställe där vi ser gäddorna jaga smålöja i ytan. Gäddorna lurar oss helt totalt och Peter har bara en liten efterföljare.

Vi besluter oss att flötestrolla istället och det är ju därför vi är här. Vi får några mindre gäddor och tar kaffe under en liten fors. Sitter och dricker kaffe mitt i forsen och låter mörtarna fiska åt oss istället. Tar inte länge förrän Jonas flöte dyker och han får kämpa mot en stark gädda som har levt i strömmande vatten hela sitt liv. Gäddan är en bastan 3,6kg:s och kämpar som en öring.


När Jonas releasar gäddan så är det dags för Peters flöte att försvinna från den spegellugna ytan.
Efter ett bra mothugg känner han att det är en större i görningen. Under den hårda fajten skymtar stjärten i ytan och jag säger direkt att det rör nog sig om en 5+. Gäddan gör flera hårda rusningar och Peter börjar känna av fajten i armarna. Efter en felfri håvning har vi säkrat en fin gädda på 4,77 kg och 91cm. Trodde somsagt att gäddan var större men har aldrig nånsin sett en så välkämpande gädda i mitt liv.Mörtarna tar slut och vi börjar trolla med konstbeten istället. Jag besluter mig att testa en 21cm Butch vobbler från Savage Gear i silver. Men efter några minuter känns inte betet det rätta för dagen och jag besluter mig att byta till en Salmo Skinner, mörtfärgen. Kommer 100 meter och mitt spö bugas djupt, fipplar loss det från ställningen och jag känner det härliga motståndet i mothugget. Gäddan borrrar från sida till sida och jag tror att nu är det ett PB på kommande, får gäddan till ytan och ser ryggen och tror att gäddan är minst en 8kgs, hon blir ursinnig efter kontakten med ytan och visar sina krafter med att rusa under båten och rakt neråt, får upp den till ytan en gång till och Jonas håvar den snabbt. 

Den muskulösa gäddan väger 6,6kg och är 99cm lång, äntligen en finare från detta vatten!

Det var allt från denna gång, får nog några mindre men vi bryter vid 4-tiden. Flera projekt är inplanerad redan! Oktober imorgon och fisket blir bara bättre och bättre! Önskar alla pyytare ett bra höstfiske med många spöbugande gäddor!

//Frank


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar