17 september 2012

Mera höstfiske och fina gäddor!

För nära 2 veckor sedan hade jag planerat in ett lite seriösare gäddpass med Guy. Tanken var att vi skulle testa både djupare vatten ute vid havskanten, samt grundare vatten närmare land. När vi styrde ut var vinden redan påväg att tillta och vi beslöt oss för att hålla oss inomskärs, eftersom vi hade haft rätt så bra utdelning på ställena vi testade från morgonen.

Tyvärr var kalibern på gäddorna inte den önskade och sniporna haglade. De djupare vattnen intresserade alltmera, men när vi kollat upp att vindstyrkan ute vid havet låg på 14 m/s, så beslöt vi oss för att fortsätta nöta inomskärs.

Guy fiskade effektivt med Svartzonkers lilla godbit McMio, medan jag försökte hitta något som skulle kunna leverera en grövre pjäs med det mesta jag bar med mig. Slutligen valde jag att fiska lite med den idiotsäkra Buster jerken i färgen "Skitmörten", i hopp om att en lite finare dam skulle känna hungern komma krypande.

När de flesta små gäddor vi fått kom som torpeder från grundvattnet, så bestämde jag mig för att fiska av vattnet utanför den steniga strandkanten lite effektivare. I ett av många kast utåt kom äntligen det tunga hugget och gäddan borrade sig direkt mot botten. Fighten blev kort och odramatisk och efter en slemmig high five vägdes och mättes gäddan snabbt till 6,6 kg fördelat på endast 94 cm. En vacker tjockis!

6,6 kg - 94 cm

En fin gädda och en 5+are till statistiken - Vackert så!  

Så över till gårdagen... Klockan ringde strax innan klockan 5 och vid halv 6-tiden bar det iväg. På dagens schema stod det gäddjakt tillsammans med Frank och Jacob.

Fisket började lite trögt, men förhoppningarna hölls höga.  Efter en stunds fiske testade vi lite trolling utanför en vasskant som såg mer än inbjudande ut. Frank satt med spöet i handen och såg till att betet fick den bästa tänkbara gången när dagens första gädda var redo för morgonmål. En första stöt och Frank ger lina för att gäddan skall ta betet ordentligt - Pang! Där satt mothugget, och tyngden i andra ändan var det heller inte fel på!

Lite vikt i håven!
Frank drillar in gäddan mot båten, Jacob gör en professionell håvning medan jag försöker föreviga händelserna på bild. 

6,6 kg - 98 cm
Dagens första visade sig vara en riktigt fin gädda och Frank får posera med sin hittills största gädda under denna höst.

 
Påväg hem igen..
Välkommen åter
Fisket fortsatte och förhoppningarna om att hitta en till av samma kaliber, eller till och med större, växte. Tyvärr visade det sig att förmiddagen skulle bli svårfiskad och vi lyckades endast överlista några ströexemplar av mindre format. 

Vid middagstid beslöt vi oss för att testa en vik längre ut i skärgården som Frank blivit intresserad av när han studerat kartor över området. 

Matpaus ute vid havet

För att fiska så effektivt som möjligt, så måste man ju se till att stilla hungern ordentligt. Frank hade lovat att stå för provianten, så vid 12-tiden tog vi iland och Frank riggad upp sin "Hamburgar-restaurang". 

10+ för "Franksburger"
Efter att vi avnjutit den fantastiska måltiden tog vi plats i båten igen och gled in i viken som Frank kollat in. Den sydvända viken såg inte alls så speciell ut i verkligheten som på kartan. Vi visste inte riktigt vad vi skulle vänta oss när båten gled in i viken över det gamla abborrgräset. Vi påbörjade fisket inom 10 minuter så förstod vi alla att vi befann oss i "Gäddmecka"!

I det kristallklara vattnet kunde man följa gäddornas attacker och även trixa med betet när man såg efterföljare, för att gäddan slutligen skulle kasta sig över betet. Medelvikten var långt över det normala och 3:or började släppas tillbaka ovägda. 

När vi alla står koncentrerade till max hojtar Jacob till. En följare på över metern iakttar Jacobs jerk och glider retande sakta efter betet nästan enda fram till båten, för att lojt vända och simma bort igen. Efter några välvalda ord får Jacob ut betet igen men inget hugg. Dock känner vi oss alla övertygade om att det fortfarand gömmer sig en sugga någonstans bland sjögräset.

Gäddor krokades och landades utan längre uppehåll på samma område. När vi försiktigt började fundera på att förflytta oss längre in i viken drar Jacob iväg ett sista långt kast och jerken landar endast några få metrar från vasskanten. Inspinningen börjar och äntligen - Tungung!

I det grunda klara vattnet får vi snabbt syn på gäddan, dåligt krokad och riktigt fin - I mina ögon långt över metern. Som en maskin går gäddan fram och det finns inte mycket annat att göra än att ta hem henne försiktigt för att inte tappa henne. Slutligen går gäddan i håven och rätt snabbt har hon krokat loss sig själv.

7,8 kg -102 cm
Vacker dam på avkrokningsmattan

Efter denna fina gädda landades rätt många ännu, men ingen riktigt stor. Vi avslutade fisket och tog upp båten vid 18.30 och begav oss hemåt efter en toppendag på sjön. 

// Sundfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar