11 januari 2013

Årets första 100-klubbare och 8+

Isfiskesäsongen har för mig hittills varit mer än trög. Först under senaste passet tillsammans med Frank lossnade det och gäddorna började intressera sig för våra beten. Dock avslutade jag även detta pass med något förnedrande resultat i boken - 1 gädda i storlek av en ordentlig betesfisk, dessutom felkrokad... Men vad brukar man säga - skam den som ger sig..

När förra passet avslutades så insåg vi att levande beten ger mera händelser än dött bete. Detta faktum har väl säkert konstaterats tidigare, men nu kunde vi ju se den konkreta skillnaden från att nolla med döda mörtar som bete, och landa närmare 10 gäddor på ett pass med levande beten. Detta är ju dock lite att generalisera.. Naturligtvis kan det finnas dagar som gäddan faller för döda orörliga beten också. Mitt förslag är att rigga ett eller två spön med döda mörtar för att se vad som faller gäddan bäst i smaken för dagen.

Eftersom jag nu är så övertygad om att gäddan faller för de levande mörtarna, så bestämde jag mig för att kontakta en bekant här på hemorten för att få tag på mört av grövre kaliber. (Mörtstugorna har ännu inte heller börjat leverera)

Nu snackar vi betesfisk!
På onsdag eftermiddag hittade jag en lucka i schemat och planerade in ett snabbpass. Ett pass som skulle visa sig vara väldigt välplacerad.

Kom ut på isen och hade riggat det mesta vid 13-tiden. Jag fiskade med 6 spön, 4 med "rena tackel" och 2 st med lite blingbling i form av blänken och propellrar. Jag satte mig ner med en kopp kaffe när allt var riggat. Det hann inte gå mera än 10 minuter innan jag ser hur vippan till spöet näst närmst land börjar "hoppa" av att mörten är nervös. Jag anade att det är en tidsfråga innan gäddan tar betet och jag hinkar i mig den sista kaffeskvätten. Då - på ett ögonblick åker vippan ner i hålet, för att sekunden efter studsa upp till ljudet av de skramlande bjällrorna.

Jag tar Ikeakassen innehållande våg, måttband, tång och kamera under armen och springer fram till hålet. Jag sätter in mothugget ganska snabbt för att inte gäddan skall hinna svälja betet för djupt. Fast fisk och efter en kort drillning kommer en riktig tjockis upp redo att lyftas in i vågsäcken. Årets första lite finare gädda landad, är det kanske en 5:a rent av?! Nej, vågen stannar vid 4,5 kg och smått besviken tittar jag mig omkring på isen på de övriga spöna. Till min förvåning ser jag hur vippan till spöet längst ut står och flaggar! Hakar fast tången i bältet och tar Ikeakassen, nu innehållande 4,5 kg gädda, under armen och rusar iväg mot den vajande vippan.

När jag kommer fram till spöet ser jag att linan ligger orörlig mot snön.. Jag hinner redan tro att gäddan känt av de sylvassa Gamakatsu-krokarna och spottat. Hur som helst - jag spänner slirbromsen, vevar in slacklinan och sätter in mothugget i hopp om ens lite motstånd.. Tung-gung!!

Släpper lite grann på sliren och rullen börjar knarra av att gäddan sakta men bestämt åker ut med meter efter meter lina. Snabbt inser jag att det kan vara en 5:a, osannolikt dubbelhugg? Jag får efter en stund upp gäddan till hålet och ser ett huvud som VÄL fyller måttet för en 5 kilos gädda. Spänningen stiger och adrenalinet pumpar. Gäddan åker ut ett par tre gånger från hålet med flera meter lina, men efter någon minut lyckas jag säkra gälgreppet på näststörsta isgäddan jag nånsin krokat...

Minnesvärd dubbelhugg, totalt över 12 kg gädda i vågsäcken
När jag får upp gäddan på isen uppskattar jag henne till 6-7 kg ungefär, men när jag lägger henne intill 4,5 kg:s gäddan i Ikeakassen så inser jag att 6 kg, och troligtvis även 7 kg, kommer att spricka.

8,1 kg - 102 cm
4,5 an åker nu snabbt tillbaka till sitt rätta element och kameran riggas på stativ med självutlösare för några snabba bilder av den senare gäddan, som visade sig väga över 8 kg.


Längden på gäddan var 102 cm och omkretsen mättes till strax över 49 cm. God kondition alltså. Efter några snabba foton var det dags att släppa tillbaka gäddan, och hon verkade inte sura över minuterna på isen.

Efter ca 3 timmar på isen åkte jag hem med resultatet två landade gäddor och ett missat hugg. De större mörtarna lockade denna dag fram de finare gäddorna - Äntligen!


// Sundfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar