16 april 2013

Flera fina isgäddor med topp över 9 kg - Tre säkra återfångster


Klockan har ringt under tidiga timmar flera morgnar den senaste tiden. Fiskat har vi gjort till den grad, att vi inte haft riktigt tid att uppdatera bloggen med våra fångster ens. Daniel har legat på hårt och jagat de gröna damerna från isen flera dagar, nån dag med sällskap av Björn, och några dagar ensam.  Själv har jag semestrat lite med familjen och varit borta några dagar och hållit mig mest uppdaterad per telefon. En seriös satsning har jag dock kommit mig ut på tillsammans med Jacob, Jonas och Frank.

Fredag-Lördag 12-13.4.2013


På torsdagseftermiddagen åkte jag ut med Jacob för att pimpla upp lite levande betesfisk inför den kommande 2-dagarssatsningen. Vi hade fått "mörtrapporter" tidigare i veckan och det var verkligen bara att plocka upp mörtarna när vi kom ut på isen.


När vi suttit på isen ca 1 1/2 timme hade vi närmare 30 st. mörtar av fin kaliber i beteshinken. Skönt att det inte  alltid skall vara betesfisken som är svåraste att få tag på.


Klockan ringde 03.00 på fredagsmorgonen och efter kaffekokning och byte av vatten åt betesfisken åkte jag iväg mot Jakobstad för att hämta upp Jacob.

Vi hade diskuterat och prickat in dessa datum som vårens första pass i öppet vatten. Efter lite rekognosering konstaterade vi dock att vi inte skulle kunna fiska av speciellt stora områden med flötmetet, eftesom de hetaste platserna fortfarande var istäckta. Därav blev det två långa dagar från isen istället, troligtvis vårens sista ismete.

Innan klockan slog 7 hade vi landat första gäddan som tog ganska snabbt, "rigghugget" gav denna gång en gädda på blygsamma 1,5-2 kg. 


Förmiddagen var dock svårfiskad och de få gäddor som högg höll inte riktigt måttet. Största gäddan spräckte kanske just och just 3 kg.


Vi håller dock humöret och hoppet uppe, tar en liten bensträckare och går via spöna och "väcker" våra beten, genom att lyfta upp dem nån decimeter och släppa ner dem bottennära igen.


Ju längre dagen lider, desto färre blir huggen. Jag har med mig en ca 2 år gammal regnbågsforell som frugan hittade i frysen. Eftersom denna kanske inte är den bästa människofödan längre, så bestämmer jag mig för att mäska med forellen när klockan närmar sig 11. Jag skär fisken i passliga bitar och blandar i lite Dynamite Baits Scent Trail för att ge blandningen ytterligare doftspår i det kalla vattnet.

Ca en kvart efter mäskningen löser två vippor ut igen och det blir fart på isen. Tyvärr håller dessa gäddor inte heller måttet och vi får igen snabbt återutsätta två snipor.


 
Efter 12 dör fisket ut totalt och klockan verkar nästan stanna. Jacob passar på att ta en "powernap" i pulkan medan jag testar kameran jag köpte för en tid sedan. Timmarna går och ingenting händer. 

Vi funderar gång efter annan vad som kan hålla gäddorna tillbaka medan vi kollar allt från lufttryck till månfaser. Klockan går, om än sakta, och 3, 4 och 5 timmar förlöper utan ett enda pet på våra beten. Vi vet innerst inne att vi befinner oss på ett hett ställe, men när det närmar sig 7 timmar utan hugg börjar jag fundera om vi ändå har gjort en liten "bottennapp" med val av plats eller tidpunkt... 

Vid 19-tiden händer dock det smått oväntade. Vippan till mitt spö längst ut hoppar upp och indikerar hugg. Vi blir dock inte alltför ivriga, eftersom den stora levande mörten lyckats lösa ut vippan och ge "falskalarm" med ett par timmars mellanrum under dagen. Jag är färdig att igen lyfta upp mörten och blyet från botten och rigga om när linan sakta börjar löpa ut från spolen. Äntligen gädda efter 7 timmars dötid! 

Eftersom vi inte direkt stressade ut till spöet, så sätter jag in mothugget medan gäddan tar lina. Mothugget möts av massivt motstånd vilket jag berättar åt Jacob, som plockar fram systemkameran för att filma fighten. Drillningen pågår i ca 5 minuter och gäddan simmar ut med lina flera gånger när hon närmar sig hålet. Slutligen lyckas jag dock säkra gälgreppet och redan med gäddan i hålet vet jag att hon är fin, riktigt fin!

9,3 kg - 114 cm
Nytt längd PB och vikten stannar på över 9 kg. Med gäddan i Ikea-kassen uppskattar vi henne till 10+ med tanke på längden och den välfyllda magen. Tyvärr var inte hela damen stöpt i en "10-klios form", utan smalnade av avsevärt mot stjärten. Jag surade dock inte, utan gladde mig mer åt att vi lyckats bevisa oss envisare än gäddorna denna dag.

En riktigt fighter även ovanför isen

Eftersom vi innan vägningen antog att vi fångat en efterlängtad 10+are, så fyllde vi en pulka med vatten för att hålla gäddan pigg och alert enda till återutsättningen. Sista slutligen så hamnade gäddan inte tillbringa många minuter ovanför isen innan hon fick simma hem igen. 

Strax efter releasen av denna gädda studsar nästa vippa upp och ännu en skaplig gädda har bestämt sig för kvällsmål...

6,9 kg - 102 cm
Hundraklubbare igen och strax under 7 kg. Sjukt vilken avslutning vi fick på en i övrigt svårfiskad och trög dag på isen. Dessutom fick jag hälsa denna gädda välkommen än en gång, efter att jag konstaterat att hon såg rätt bekant ut sedan tidigare... Mer om detta i slutet på detta inlägg..

Vi plockade upp spöna vid innan 21-tiden och sökte oss iland för att slappa några timmar innan nästa pass på lördagen.

Lördag

På fredagskvällen kom Frank och Jonas ut till vår "camp", för att de skulle vara lika tidigt ute som oss på lördagsmorgonen. Det blev några få timmars sömn i bilen för dem, innan klockan ringde för ismete igen.

Lördagen förmiddag gav lite mera action på isen. Inga riktigt stora gäddor dock, innan Sund igen fick känna på tung-gung vid ett dubbelhugg. Jag landade och återutsatte en 2-kilos och kom tillbaka först när Jacob lyfte upp en väldigt välgödd gädda på nästan 8 kg.

7,9 kg - 103 cm
En fin "rädda-dagen-gädda" som verkligen inte behövt simma omkring hungrig under vårvintern. Lördagen bjöd inte på desto mera nämnvärt och vi packade ihop strax innan kl. 16. 

Med lite över 24 timmar fiske fördelat på två dygn var det skönt att komma hem till familjen igen och bara koppla av. Blev bra utdelning under vinterns sista ismete.

3 säkra återfångster - Catch & Release fungerar!

Kommer slutligen att ladda upp bilder på Daniels fångster här utan att berätta desto mera om dem. Detta p.g.a att jag själv inte varit med på isen när de krokades. Även intressanta konstateranden, som att samma gädda kan fångas flera gånger inom endast några veckor kan här bevisas med bilder...

8,2 kg - 107 cm
8,3 kg - 97 cm
8,4 kg - 97 cm
De två gäddorna ni ser ovan är samma fisk, fångad med endast några dagar emellan. (Den kännspaka ryggfenan talar sitt tydliga språk, vilket även gäddans onormala kondition gör. 8+ under 100 cm fångas inte varje dag)

8,3 kg fångad 14.4.2013
Sunds 8,3:a från den 16.3.2013
Samma gädda även dessa två! (Gula fläcken nertill på magen)

6,9 kg från den 12.4.2013
7,1 kg från den 26.3.2013
Gäddan jag krokade i fredags hade bantat sig lite sedan Daniel fångade den. Tyvärr, måste man väl säga, så hade den ett par kännspaka skador. De mest tydliga tecknen på att det är fråga om samma fisk finns markerade på bilderna...

Själv har jag långa tider varit övertygad om att Catch & Release fungerar, men tänkte ändå ladda upp lite bildbevis åt de som eventuellt förhåller sig skeptiska till detta faktum.

Over and out!

// Sundfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar