27 april 2013

Förleksfiske efter gädda Del 1


Isarna har sakta men säkert börjat smälta bort och i måndags (22.4) var det äntligen dags för premiärfiske i öppet vatten för i år. Jag, Frank och Jonas Sund åkte iväg tidigt på måndag morgon med min båt på trailern. Vi hade ställt siktet på ån som fortfaranade var isbelagd när jag och Jacob tänkte göra premiär i öppet vatten för ett par veckor sedan.

Nu såg det betydligt bättre ut och fiskevattnet var så gott som isfritt. Vi gled ut över det sakta strömmande vattnet med varsitt karpspö riggat med döda mörtar som bete. Förhoppningarna var höga och vi ankrade upp ganska tidigt för att börja drifta våra flöten över en djupkant som vi hittade med ekolodet. Huggen uteblev men vi fortsatte nöta av samma område eftersom omständigheterna kändes bra. Efter några ankringar vid inbjudande bakvatten och djupkanter utan hugg började vi leta oss fram för att lokalisera gäddorna med flötestrolling istället.

Morgonpass tillsammans med Succémorgon
Timmarna kröp iväg och vi fiskade av flera ställen som kändes heta och som vi tyckte borde ge hugg, men gäddorna verkade som bortblåsta.

Lite mellanmål för att hålla humöret uppe..
Vi vidgade vyerna ytterligare och sökte av allt större områden. Vi tyckte oss åka förbi många säkra ståndplatsen utan ett enda pet på våra mörtar. 
Våra flöten guppar omkring på ytan konstant och enda gången vi ser att det är något "på gång", är när vi konstaterar att Franks flöte har spruckit och tagit in vatten. Detta åtgärdas lätt med lite snabblim och vi nöter vidare. När vi ankrade upp strax nedanför ett grundare område dyker Franks flöte plötsligt och förblir en stund under ytan. Frank plockar upp slacklinan och sätter in ett ordentligt mothugg. Tyvärr får han veva in endast mörten till båten. Gäddan hade hunnit spotta betet men spår efter ett ordentligt hugg hade lämnat i betesfisken, vilket gav oss lite ökade förhoppningar igen.


Det tröga fisket fortsätter dock. Frank bestämmer sig för att effektivera fisket, vilket visar sig ge resultat. På samma gång som vi flötestrollar oss över intressanta avsnitt i ån, kastar Frank av sidorna med en stor Alien Eel. Efter en liten stund slänger sig en ca 2 kilos gädda över gummibetet och årets första gädda i öppet vatten är således landad.

Efter detta tar vi iland för lite matlagning. Under matpausen låter vi våra metspön vara riggade och hoppas på att mörtarna skall överlista en gädda eller två. Ingenting händer under matpausen och vi bestämmer oss för att åka uppströms och motvind istället. Eftermiddagen fortsätter på samma vis, och när jag sitter mitt i båten och har slumrat till börjar plötsligt baitrunnern knarra. Jag känner att det är en fisk som åker ut med betet och väljer att kroka snabbt. Miss igen..! Gäddan gör några snabba ryck och lämnar sedan oss stående med en tom känsla i huvudet. Var det dagens andra och sista händelse?

Vi närmar oss bilen och bestämmer oss för att nöta några varv över det djupare området igen. Vi sänker ner våra mörtar och trollar dem mycket sakta över samma område om och om igen.

Jag hade lovat att vara hemma vid 19-tiden och när klockan närmade sig 18, tänkte vi att vi tar ett sista längre varv ännu innan vi tar upp båten och packar ihop. I sista kurvan, när Sunds flöte står stilla för ett ögonblick kommer dagens 3:e hugg. Flötet dyker och gäddan åker ut med lina... Det efterlängtade knarret av baitrunnern ger en gåshud och Sund låter gäddan åka ut med betet ordentligt innan han sätter in mothugget.

Jag plockar fram kameran på samma gång som Sund krokar. De långa djupa böjen i karpspöet vittnar om att det kan vara en finare gädda som tagit mörten... Spänningen stigen och när Frank håvar gäddan uppskattar vi den till åtminstone 5+.


Vi åker iland för att väga och fotografera gäddan och ser då att hon är av riktigt grovt format. Vi krokar loss gäddan snabbt, plockar fram vågsäcken och nollar vågen...

7,3 kg - 97 cm
Sund visar vägen igen! Gäddan vägde alltså 7,3 kg och var 97 cm lång. Härlig vårkondition! Otroligt skönt att avsluta dagen med en så pass fin gädda efter en i övrigt trög dag.

Vårfisket kan vara otroligt trögt och att få gäddan att hugga innan leken är oftast inte lätt. Gäddans fokus ligger inte vid den här tiden på året på att äta allt som kommer emot och förlekspassen brukar ofta sluta med att man åker iland utan mycket att rapportera om. På samma gång har man 110+ centimetersgäddorna i tankarna och föreställer dessas vikter innan leken. Dessa tankar får i alla fall mitt intresse att hållas vid liv och att orka spendera timme efter timme i båten utan ett enda stirr. Detta 11-timmars pass gav en enda gädda på metet/flötestrollingen, en gädda över 7 kg och under metern lång. Tänk dagen när en 110-centare överlistas strax innan leken. Då snackar vi 10++, och med dessa tankar i huvudet så är det inte svårt att finna motivation att åka ut under den korta tid förleksfisket håller i sig...

// Sundfors

6 kommentarer:

 1. Varför inte lämna alla fiskar fred under leken? Gäller både gädda och aborre

  SvaraRadera
 2. Nu talar vi före leken, dessutom får dom simma tillbaka och leka bäst dom lärt sig. Om man fiskar med förstånd.

  SvaraRadera
 3. Häll lego i vattnet så dom har att "leka" med

  SvaraRadera
 4. Bussig gädda! /Rosenberg

  SvaraRadera
 5. Hela poängen med fisket vi bedriver så här års är just att överlista gäddan när vikten är som högst, alltså innan hon simmar in på grundare vatten för att leka. Under själva leken bör alla fiskar naturligtvis lämnas ifred för att de skall ha möjlighet att fortplanta sig. Hur man hanterar en romstinn gädda är även ytterst viktigt. Vill vi även i framtiden utöva sportfiske och jaga de större exemplaren, så måste vi se till att vara rädda om de vi fångar och att få dem tillbaka i vattnet så fort som möjligt. // Sundfors

  SvaraRadera
 6. Som rubriken beskriver så är det just FÖRleksfiske som vi bedriver, alltså innan gäddan har börjat leka när den äter upp sig inför den tunga leken. Vatten tempen ligger runt 3-4 grader så ingen gädda är inte ens nära att leka där vi fiskade. Ser själv ingen vits att fiska efter lekande fisk, dels för att lämna gäddan ifred och dels för att de har annat att tänka på så de kommer ändå inte hugga

  SvaraRadera