30 maj 2013

Vårböjjet 25.5.2013

Tänkte skriva ett blogginlägg om vårböjjet. Till efterleksfisket hör också att delta i teamnöjtares gäddfisketävling "Vårböjjet". Tävling hålls alltid sista lördagen i maj på larsmo-öjasjön alltså "insiido". Iår var det nytt deltagar-rekord, minns jag inte helt fel deltog 23 båtlag (kommer rapport på team nöjtares hemsida).

Starten gick 9.30 och vi måste vara tillbaka vid 17.00. 5 längsta gäddorna räknas + största gäddan. Iår hade de fått ihop ett riktigt fint prisbord, bla pris för största gäddan var en minn kota elmotor.

Planen för dagens tävling var att jag och Sund hade beslutat oss för att fiska utanför lekvikar i hopp om att kroka en hungrig efterleksdam. Vid första ankringen lyckas Sund kroka en på 72 cm och vi har fått en hyfsad start. Dagen forsatte och småsniporna haglade in (40-55cm) de större var som bortblåst, huggen ebbade ut och tålamodet fick en törn. I huggtorkan besluter jag mig för att börja fiska med skeddrag och jag byter inte förrän jag får en gädda i båten. Så där står jag och slödänger ett lätt skeddrag med jerkutrustning med risk till overrun i varje kast.

Timmarna går och det börjar närma sig slutet på tävlingen, med en timme kvar av tävlingen hittar jag och Sund en nordvänd vik som inte ser ut mycket för världen. Djupet är passligt och vi börjar dänga av viken, plösligt i kastandet känner jag en finare stöt och en finare gädda kliver på, säger åt Sund att greppa håven men i samma stund lossar kroken från sitt grepp...aaarrrggghhhhh!! Pressen är stor i tävling och att missa en sådan fisk får inte hända...

Sund är med på noterna och säger: "di vill haa glitter å glamour" hakar på en guldsvart savage gear och kastar snabbt ut vevar några tag och en till gädda bokstavligen kliver på. "Ha e fiinari" säger Sund och jag gör mig beredd med håven, gäddan borrar djupt från sida till sida och Sund pumpar den till ytan. Jag fumlar skopar och klåpar men gäddan är tillsist i håven och kroken lossar..puhh. Vi är i exstas, trodde aldrig detta för en timme sedan! Lyfter upp gäddan och ser att den är en hundraklubbare!

6 kg 102 cm
Gäddfiske är underbart, ena stunden står man och suckar över hur trögt det är och mittiallt sitter man där med famnen full med gädda!
Forsätter att kasta av viken och jag lyckas kroka en räddatävlingen fisk på 80cm som också lossar strax efter håvningen. Nu har vi tre i topp på 102, 80, 72, hyfsat med tanke på den tröga dagen. Glad i hågen och upprymd av den snabba ändringen åker vi iland.

Sund lyckas knipa första platsen i individuella klassen med sin gädda och vinner elmotorn och det hedersvärda vadringspriset. I lagtävlingen kommer vi på 3:e plats! Grattis till vinnarna Johnny och Roy, grattis även till Sund som har fått smeknamnet "Flytfabbo" av mig efter en helt sjuk start på gäddfiskesäsongen(kolla bara hans medelvikt på ismetegäddorna)! 

Tack till Team Nöjtare för en välordnad tävling, hoppas denna tävling blir en föregångare till alla gäddfisketävlingar i Finland. Denna tävling bevisar att det går att ha C&R tävlingar även i Finland. Finlands största spinnfisketävling har mycket att lära...

 Vandringspriset, har fått namnet av min farbror som gick bort allt för tidigt.

Priset och en nöjd "pyytar", spinnaren syns också i förgrunden.

//Frank, med en dag kvar i jobb sedan 2 veckor ledigt..."Jag går och fiskar, naanaa naa na naa"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar