30 juli 2013

Omriggade gummibeten samt påfyllning av gäddgodis!


Tänkte kort beskriva hur man kan modifera stora gummibeten för att våga fiska dem riktigt bottennära. De flesta som jiggat eller kastat dessa typer av beten på nya ställen har säkert fått uppleva samma "intressanta" upplevelser som mig, dvs. arbeta sig svettig för att få loss betet från botten.
  
Alien Eels, originalriggade
Vissa dagar krävs det att man fiskar betet strax framför näsan på gäddan för att hon skall attackera. Själv har jag teorin att fisket med dessa tunga beten, som man lätt fiskar på 5-10 meters djup, lämpar sig speciellt bra till fisket efter de större exemplaren sommartid. Många påstår att gäddutrustningen passar bäst på hyllan under sommarmåndaderna, men tyvärr är jag inte riktigt beredd att hålla med. Planerar i skrivande stund en lite seriösare sommarsatsning efter just gädda, få se om man en vacker dag lyckas motbevisa påståendet att man inte kan hitta och kroka stora gäddor under sommaren.

Originalriggad
 Problemet med de originalriggade gummibetena är att de oftast har kokarna hängande rakt under "magen". Detta betyder att betet nästan genast sitter som gjutet i botten när man träffar exempelvis en sjunken stock eller dylikt. 

Modifierade...


På några minuter löses detta problem med att man flyttar upp krokarna på ryggen istället. Finns det inte krokfästen på ryggen hos betena som man vill modifiera så löses detta med att man sätter ett par stingerkrokar istället. På dessa beten fäste jag den bakre kroken i den bakre öglan och den främre kroken i nosöglan med två fjäderrignar samt ett lekande. Lekandet mellan fjäderringarna gör det svårare för gäddan att lösgöra sig genom att snurra sig i vattnet. Ifall denna förändring gör att betets gång "förstörs" så går det att fästa lite bly i kroköglan nertill. Detta torde stabilisera betets gång igen, samtidigt som man löst problemet med att betet fastnar i botten för jämnan.

Har även passat på att skaffa lite mera gäddgodis. Satte in en beställning till Attitude Baits och på några dagar fanns paketet att hämta ut på posten. Har funderat rätt mycket kring detta med gäddfiske och hur man skulle kunna välja bort de mindre exemplaren och go for the big ladies istället. En och annan snipa kommer antagligen att kasta sig även över dessa beten, men jag tror medelvikten kan höjas när dessa Muskie-wobblerna kommer vaggande i vattnet.

10 tums Jake-wobblers & Fox-tång på köpeslistan denna gång
Go big or go home! Strax över 25 cm långa godbitar...
Kan här även passa på att skryta på Attitude Baits utbud av fiskegrejer och framför allt beten. Finns det mesta man kan tänka sig behöva och dessa intressanta wobblers från Musky Mania Tackle kommer att få duktigt med tid i vattnet till hösten. Kundbetjäningen är även toppen hos Attitude Baits och kommunikation per E-post fungerar ypperligt.


För min del är semestern inne på den andra dagen som bäst och det känns fantastiskt! Har varit en hektisk vår och försommar på jobbet, så nu ska det njutas med fiske och kvalitetstid med familjen. Klockan torde ringa vid 04-tiden imorgon för abborrfiske tillsammans med Jacob. Kommer säkerligen en lite fångstrapport här i något skede..

// Sundfors


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar