04 juli 2013

Sommargäddfiske del 1 av 2

Tänkte skriva lite om det sjukt häftiga sommargäddfiske som jag och Sund har haft.

Alla som fiskar gädda har väl upplevt sommaren som något trög och chansen att fånga en 5+are känns minimal. Det behöver det inte vara bara man knäcker koden. Kod? Japp, det kommer jag inte gå in närmare på, men tror vi har hittat metoden och tillvägagångsättet.
Ut och prova du med, vem vet om du fångar din drömfisk iklädd shorts och crocs. Viktigt att tänka på när vattnet är varmt, kämpa fisken så hårt du vågar upp till håven så inte gäddan dör pga den utdragna fajten. Som någon klok gäddfiskare skrev, något i stil med: "Tänk dig att du sprungit ett 100m lopp och strax efter försöker hålla andan under vatten". Så låt gäddan vila i håven och minimera hantering så mycket du bara kan..

Som jag skrev i mitt senaste inlägg så började min semester 1 juni, Sund hade också fått semester. Spinnfiske efter gädda står på schemat, för vi har inte riktigt lyckats i vårt spinnfiske efter större gäddor.

Andra dagen av semestern for vi iväg på ett projekt med kanot(första seriösa gäddfisket från kanot för oss), spinnfiska från kanot är ganska svårt men man lär sig snabbt hur man ska bete sig i det minimerade utrymmet. Fiskade hela morgonen utan att lyckas förutom några hugg och en snipa. Beslöt oss att byta ställe till kvällen, upp med kanoten och några kilometer senare var vi taggade igen.
Började kasta av kanterna i sjön och sniporna började hagla in, beslöt att paddla till andra sidan där vinden hade legat på en stund.
Kommer till andra sidan och efter några kast krokar Sund på något finare ( Jag ser den  grova ryggen som rullar i ytan). Sunds uppskattnings förmåga är den samma som i vinter "He e noo en trio" jag har sett ryggen och försäkrar honom att den är nog större "max fyra kilo" utbrister han. Efter en liten fajt håvar jag in gäddan och ser att den passerar 5 kilo gränsen. Härligt att lyckas på första kanotprojektet! Glädjen är stor när vi väger in fisken till 7,1 kg och 103cm. Sunds andra spinn hundraklubbare i år! Finns inga vidare bilder på fisken pga minneskortet var hemma. På samma gång vi är upptagna med fisken har ett åskväder smygt sig på så vi får bråttom hem, åskan mullrar när vi paddlar tillbaka till bilen.

Release från kanoten

Senare samma vecka är det dags igen, nytt ställe annat flytetyg. Sund har köpt en båt åt sig en Sunka 444 en riktig gäddracer med mycket utrymme att fiska i. Helt nytt ställe för båda och vi börjar med att trolla för att lokalisera fisken, hittar en kant med lite gäddor koncentrerade och jag drar en 3kgs på trolling så vi besluter  oss att kasta av kanten. Drar några snipor och besluter oss att söka vidare.
Hittar en intressant plats och börja metodiskt dänga av platsen, har en finare följare som bara vänder lojt tillbaka. Efter en stund drar Sund på något finare som kämpar hårt, upp kommer en 4 kilos och vi känner oss nöjda, alltid kul med ny plats och lite större fisk.

Söker vidare och hittar en fin djupkant som vi börjar söka av, jag känner en stöt och krokar en tjock gädda på 4,87 kg, hinner just och just releasa fisken före Sund står med djupt böjt spö. Gäddan borrar i djupet, men Sund vinner fajten och pumpar upp gäddan till ytan jag håvar och vi märker att fisken passerar femkilosstrecket.
6,6 kg 97 cm

Sund börja ställa i ordning sitt trangia men vi står uppankrade på samma ställe ännu och jag kan inte hålla mig och drar iväg ett till kast, fiskar djupt och känner att nånting kliver på, yaaah en till finare! Pressar upp fisken och får pusta ut, första fisken över femkilosstrecket på spinn för mig. Mitt mål är 4 över 5 iår..

5,1 kg 99 cm

Alltid fint med varm mat när man fiskar en hel dag, 
hotdog med bacon och chilisallad!

Kastar av kanten en stund förrän vi åker vidare och jag krokar på en trea som kämpar fint även när jag krokar av den i vattnet, börjar har rejält med "battelwounds" på händerna redan och varje fisk river upp ett nytt sår. Tror jag är tejpad på 4 ställen vid dethär laget förrän jag besluter mig att ta på mig en handske.

Testar ett till ställe förrän vi måste skynda iväg, Sund har ett tåg han inte får missa... Sund har redan nästan packat bort all utrustning och vi står och stressar av sista kanten....BAM! Sund står med böjt spö igen och fisken som jag håvar får oss att jubla, en till sexa får syna kameralinsen!

6,1 kg 95 cm

Detta projekt var helt magiskt, och bevisar att man kan ta fina gäddor också i stekande hetta. Fick också många gäddor i 1-3 kgs klassen som bjöd på fina fighter!


Förra helgen var vi ut på vårt andra spinnfiske pass med kanoten och det gav resultat igen, en gädda på 6,4 kg 97 cm. Bra medelvikt på kanotspinnpassen!


Nog har vi varit ute flera gånger en dessa pass och bommat helt och dragit sommarsnipor, så inte är det bara att åka ut och dra finare gäddor sådär bara men vi har bevisat att det går! Kommer det en del 2? Japp får hoppas att vi inte har sett allt ennu denna sommar och del 2 kommer når jag har några pass att skriva om, har ett i planerna inom en snar framtid :) Det var allt förr detta inlägg, ha det bra och ut å däng!

//Frank BInga kommentarer:

Skicka en kommentar