28 augusti 2013

En vecka på finnmarksvidda 29.7-2.8

Efter ett års väntan blev det så dags för den iaf för min del numera traditionella veckan på finnmarksvidda. Efter en del problem med semestern för att slippa iväg var det desto skönare när så resan närmade sig. Denna gång var det jag, Henrik, Viktor och Jan-Erik som drog iväg.

Söndag morgon startade vi färden norrut lite efter 8.00. Planen var att köra upp till Torneå, käka lunch och bunkra mat där, sedan fortsätta norrut. Vid 20 tiden va vi framme i Alta, Norge där vi bokat en hytte att sova i. Efter en kort runda på stan för att hämta tält osv från researrangören blev det natt, tidig väckning på måndag.


Måndag morgon grydde och vi startade söderut till den överenskomna mötesplatsen. Väl framme där packade vi genast om till fyrhjulingar som sedan tog oss in på vidda.
Ju närmare vi kom den tänkta lägerplatsen ju mer steg fiskefebern. Väl framme va fiskefebern nog upp i närmare 40grader men vi bestämde att vi fiskar inte innan tälten är upp och vi ätit nåt. Småningom blev det så dags för fiske. Några vak syntes inte till men några fiskar fick vi iaf att stiga till torrflugorna.
Vi fiskade enbart i dom mest närliggande strömmarna denna dag. Dagens största harrar blev två på 47cm. Avslutade fisket rätt tidigt men fastnade istället i livliga samtal i tältet. Inte helt fel det heller.


Tisdag började vi så fisket i strömmarna närmast campen, jag och Vicki närmst och Janni och Henkka längre bort. Fisket va trögt men det som kom att bli en av resans höjdpunkter skedde då när Janni och Henkka såg en järv. Vinden låg mot dom så dom kom så nära som bara ca 100m från djuret innan det såg dom.
Resten av dagen spenderade vi längre nedströms i älven. Fiskade i fina strömmar som ifjol gav oss ett fint fiske men denna gång med sämre resultat. Det som däremot gladde oss var att Vicki och Janni lyckades lura flera öringar, något vi inte lyckats med tidigare. Sen på hemvägen stannade några av oss och då lyckades Henkka lura en harr på 1260g. Fisken högg en goddard caddis, som för övrigt är en av våra absoluta favoritflugor.Harr 1260g

Onsdag vaknade vi upp till att vinden skakade om tälten. Ingen brådska till fisket då så vi käkade ordentligt innan vi drog iväg. På programmet idag stod fiske uppströms campen. Vi vandrade iväg ca 3km innan vi började fisket. Hård blåst gjorde att fisket blev svårt. Några enstaka mindre harrar va ända vi fick.
Efter en styrkande måltid fortsatte vi fisket. Vinden mojnade lite men tyvärr blev inte fisket bättre trots att vi testade alla möjliga olika flugor. Plötsligt hördes ett rop från Vicki som fiskade en bit ifrån oss.
JAG HAR EN FIN ÖRING. Blev att rusa med kameran för att fånga den på bild. Öringen visade sig väga 850g. Solen kikade också fram vilket gav några fina bilder. Så småningom blev det att gå tillbaka till tälten.

Öring 850g


På torsdagen stod den lilla jokken på tur så efter att ha ätit ordentligt greppade vi flugspöna och drog iväg. Fiskade av små strömmar men bara på nån enstaka plats lyckades vi lura nån harr.
Vi fiskade uppströms ca en km till ett litet fall där det brukar stå en öring. Tyvärr va den inte huggvillig/på plats denna gång. Däremot några harrar varav nån enstaka finare. Efter att ha kokat kaffe vände vi åter nerströms. Fiskade av fina strömmar men endast med nån enstaka ströharr.
När vi kom ner till rengärdan så såg vi plötsligt spår av järv i sanden. Sen blev det dags för mat vid tälten. Blev sedan nattfiske i en av strömmarna där dom andra haft hyfsat fiske på nätterna och fått nån kilosfisk. Denna gång nappade ingen storharr, däremot en liten öring och nån mindre harr.
Nattfiske

Eftersom en del av oss fiskat jättelänge in på natten och tog natt först mot morgonsidan så blev fredagen en sovdag. Så efter att ha sovit länge blev att fixa nåt att äta. Mycket rester att äta upp.
Så småningom rev vi tälten och packade ihop packningen, gjorde upp en eld och grillade korv som fanns kvar innan soppåsarna brändes upp. När brasan brunnit upp och kaffet uppdrucket kom så fyrhjulingarna som tog oss tillbaka till vägen. Vid vägen packade vi bilen och körde upp till alta.
Söndag körde vi hem och årets fjälltur va slut.


Frv. Johan Aslak,Ove,Henkka,Janni,Vicki

Summarum. Känns tråkit att försöka berätta om en vecka med riktigt skitfiske. Området vi besökte har tidigare under åren gett oss jättefina fiskeupplevelser med många fina harrar över 1kg. Fisket har tidvis kunnat va helt sjukt bra. Oftast torrflugefiske på vakande storharrar. Därför blev årets tur rätt "trög".
Väldigt få vak, få insekter, mest småfisk, svårt att klura ut vilka flugor som funkar osv.
Vädret var det dock inget fel på. Rätt soligt väder flera dagar och inte heller för mycket mygg.
För dom som funderar på c&r så utövar vi det till 99% och tar endast upp nån enstaka fisk för mat direkt på platsen. Vi behöver inte köra 900km för att få mat att ta med hem. Fisken är betydligt mer värd levande än död.

Vi som var med: Gustav, Henkka, Janni och Vicki

//Gustav S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar