20 september 2013

11060 gram - 118 cm. Nytt PB, och bra start på höstfisket!


Att åka ut och fiska är för mig ett sätt  att komma bort från den annars aningen inrutade vardagen, innehållande jobb och oftast ännu mera jobb. Under de senaste åren har "terapifisket" dock övergått mer till riktat fiske efter drömgäddan. Under timmar, dagar, månader och år har jag, tillsammans med kompisar, men också ensam letat och funderat över var, när och hur det skall kunna gå att hitta, kroka och slutligen landa en gädda som hittills endast suttit som en suddig bild i fantasin. Dagen med stort D, den 19.9.2013!
 

Gårdagens strategi var spikad sedan någon dag tillbaka. Äntligen hittades det en dag när jag lyckades ta mig iväg på ett gäddprojekt tillsammans med Kimmo, en kompis som jag av en slump träffade för en tid sedan via vårt gemensamma intresse.
 

Stället vi siktade på för dagen kändes rätt, förhållandena kändes bra och jag var taggad till tusen när jag packade de sista grejerna i bilen vid 13-tiden. Strax efter kl. 14 gled vi ut på vattnet och började rigga spöna. Metoderna som skulle tillämpas idag var spinn/jerk och lite trolling.
 

Trots att väderförhållandena tycktes vara bra för ett lyckat gäddfiske, kändes det som om jag egentligen inte riktigt visste vad jag skulle satsa på i betesväg osv, eftersom jag endast en gång tidigare fiskat i öppet vatten på detta ställe.
 

Testade oss först fram med trolling, ifall vi skulle hitta något specifikt ställe där gäddorna höll till. Hittade med ekolodet rätt så rikligt med småfisk på ett ställe i sjön där vi valde att nöta en stund. Detta resulterade i en mindre gädda, samt en ovägd på ca 3 kg.
 

Efter en stund övergav vi trollingen och tog fram spinnfiske/jerk-grejerna. Vi började systematiskt kasta av vasskanter och övriga intressanta ställen i samma parti av sjön, eftersom vi båda kände att det kunde finnas nån finare gädda i närheten.
 

Mitt i inspinningen av ett kast mot en vassrugg hör jag hur något går i ytan bakom mig ut på lite djupare vatten. Vänder mig om och ser en rejäl virvel bryta vattenytan. Vevar in de sista metrarna av lina som jag har ute, vänder mig om och kastar ut mot stället där fisken gått i ytan för några sekunder sedan. Spinner in min wobbler med korta vevstopp, men ingenting händer. Kastar ut på samma ställe igen och vevar in monotont, med lite högre hastighet.
 

Jag hinner ta hem endast några fåtal metrar lina innan det tar tvärstopp. Massivt motstånd i mothugget och gäddan borrar sig direkt mot botten. Inga småryck överhuvudtaget, detta torde betyda finare gädda. Får efter en stund gäddan lite närmare ytan och får första gången se hennes hela längd när hon vänder och åker iväg likt ett skenande godståg. På samma gång som gäddan vänder ser jag att hon sitter dåligt, riktigt dåligt... Berättar åt Kimmo att vi inte kommer att få fler än en chans att håva henne, medan hon igen närmar sig båten. Kimmo gör sig beredd med håven och gäddan kommer upp till ytan. Jag får in henne strax intill sidan av båten och på samma gång som Kimmo bestämmer sig för att håva, lyckas gäddan lösgöra sig och wobblern fastnar i håvnätet...
 

Håven är fylld till nästan 3/4 delar av vatten och för nån sekund vet jag faktiskt inte om gäddan ligger i håven eller om hon lyckades smita. Först när Kimmo lyfter håven så nätet närmar sig ytan konstaterar jag att hon är kvar och nu vågar jag bara hoppas... Visste genast att jag aldrig sett eller krokat en större gädda i öppet vatten, men skulle 10:an spricka..?!

Efter att ha säkrat gäddan ordentligt styr vi mot land för att väga och mäta den. Plockar fram Ikea-kassen som fungerar som vågsäck, nollar vågen och flyttar över gäddan i påsen. Euforisk glädje utbryter när vågen stannat på 11,06 kg! Nytt personbästa med ca 1 kg, samt nytt längd PB med 4 cm. Gäddan mättes alltså till 118 cm.

 

11060 gram - 118 cm


Kimmo fotograferar gäddan så snabbt som möjligt från flera olika vinklar och efter detta åker vi ut från land en bit för att släppa tillbaka gäddan. Är övertygad om att detta exemplar kan väga 12 kg innan isarna lägger sig, så det var knappast sista gången jag fiskar i detta vatten.

Påväg tillbaka...
Kan väl inte annat än summera premiären för höstfisket som rätt så lyckad. Nu siktar vi på att spräcka 12 kg och 120 cm...

Bjuder slutligen på lite flera bilder av skönheten...
// SundforsInga kommentarer:

Skicka en kommentar