19 december 2013

Ismete 17.12.2013


I tisdags åkte vi ut på isen 4 man stark i hopp om att lyckas överlista en riktig "julegris" såhär strax innan högtiden. Detta var mitt andra ismete-pass för säsongen, men kan väl i ärlighetens namn säga att det var första seriösa satsningen jag gjorde. Med mig under dagen var alltså Frank, Jonas Sund och Björn.

Vi hade, liksom alltid, kollat väder och vind flera dagar innan och konstaterade på måndagskvällen att vi skulle få fiska i plusgrader och troligtvis från blank is. Fullmånen och lufttrycket räknade vi med att skulle vara på vår sida och förhoppningarna var rätt så höga när vi åkte iväg vid 6-tiden på morgonen.

"Rigghugget" uteblev, men förhoppningarna hölls höga. Vi fiskade endast med döda beten och de flesta av rätt så grov kaliber, med förhoppningar om att hon som tar betet även skall vara av grövre kaliber.


Inte långt efter att det börjat ljusna går vi ut en sväng mot spöna för att se att alla vippor ligger fortfarande. När Sund närmar sig ett av sina spön löser vippan ut och dagens första gädda har åkt iväg med betet. Mothugget sitter och efter en kort fight säkras dagens första gädda och lyfts in i Ikea-kassen för vägning.

6+  
Sund fortsätter bända finfisk och metern är igen nära att spricka. Gäddan vägdes till strax över 6 kg och mättes till 99 cm om jag kommer rätt ihåg.


Kort efter Sunds 6 kg:s börjar det hända saker och jag lyckas bomma gädda efter gädda. Försökte med olika metoder, både att vänta länge innan jag satte in mothugget samt kroka direkt men samma visa varje gång. Upp kom en sargad betesfisk, eller ibland bara det tomma tacklet. Tror det var sjätte eller sjunde hugget innan jag lyckades kroka och veva in årets första snipa från isen.I korthet kan nog dagen summeras som rätt så trög och gäddorna tenderade spotta genast vippan löst ut och indikerat hugg. Såhär i efterhand undrar man om levande beten varit mera effektiva, men eftersom vi inte hade tillgång till annat än dött i tisdags så blev det som de blev.

Mörtstugorna kommer säkert att åka i inom kort och då skall nog även levande beten få sin tid i vattnet.

// Sundfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar