30 januari 2014

Ismetesäsongen 2013-2014

En stund sedan man uppdaterat här men fick lite motivation att skriva med tanke på gårdagens fiske..

2013
Säsongen började hyfsat bra när vi(Jag,Sund,Daniel,Björn) traskade ut på första passet 6.12-13, Sund lyckas kroka en fet dam på 7,6 kg och det blir en bra start på säsongen och ribban är där den ska vara. Blir en trög dag med bara 2 hugg.

Daniel lägger ribban ennu högre när han åker ut på ett häftigt fiske med 6+, 7,35, 9kg i topp!!
Själv börjar man vara rejält taggad på att bända nåt tyngre när man ser och får höra om fina fiskar.

Perioden efter dessa projekt är trög, isen är farligt murken av alla regn och dagar av +grader.. Vi försöker ismeta så gott det går men lyckas inte med nåt mera än en 6kgs som Sund lyckas kroka ett pass som är skrivet om tidigare.

Men motivationen har aldrig trytit, för vi vet att större fiskar måste nötas ut och större fiskar ska inte va lätt att få.

2014
Börjar med två bompass alltså ingen fisk på isen på 16 timmar av fiske! I söndags som blir tredje passet lyckas jag ta en snipa och en på 3+, Sund bommar ett hugg men är nöjd ändå för han har inte haft ett fäll på 3 pass.. Så vi har samlat på oss en lite större fisk! Björn var också ut på ett projekt och vi får rapport om en 4-5 kgs så vi orkar fiska dagen ut..

Gårdagens pass blir ett före jobbet, för jag och Sund har kvällskift. Redan när jag stiger ur den varma bilen känns det rätt "idag".. Spöna är ute vid halv 9, och solen börjar stiga upp vid trädkanten. Vi fiskar med döda beten så vi väntar oss inte någon huggrush. Besluter oss för att samla lite torrt bråte att elda. Sitter och stirrar på den halvbrinnade högen när min vippa längs ut vajar ("halv elva hugget"). Det är min snipmört(brukar lägga ut ett spö med en lite mindre mört på) som något har fattat tycke för.

Smygspurtar ut till hålet, härligt linan matar ut i jämn fart. Drar mothugget när gäddan simmar ennu. Mothugget sitter och jag börjar drilla något som känns mindre. Får den snabbt till hålet och jag ser blyet, då blir gäddan arg och gör en tung rusning. Jahaa den är större, nästa gång jag ska pumpa den till hålet tar det bockstop "nejj den har gått fast" tänkte jag.. Får rubbat den och börjar pumpa igen, samma procedur upprepas tre gånger förrän jag får den till hålet.
Då märker jag att kroken sitter löst i mungipan, snabbt på med en neopren handske och ner med armen för att svänga gäddan, får upp huvudet i hålet och gälgreppet sitter. Känns overkligt för såna gäddor ska lossna och lämna som ett dåligt minne.


Gäddan vägs mäts och fotograferas i snabb takt och jag får pusta ut och konstatera nytt pb 11,52 kg 117,5 cm omkrets 56cm. Äntligen får man börja året stort och fortsätta fisket med ett lugn som jag har haft sedan min första tia!

Mvh. Frank B

2 kommentarer: