13 april 2014

Flötestrolling och lite spinn...

I söndags åkte jag iväg på ett halvdagsprojekt tillsammans med Jacob i hopp om att få se, och förhoppningsvis även kroka, en förleksgädda eller två. Bilen hade packats med både jerk- och spinnutrustning, samt karpspön ämnade till mete/flötestrolling.

Båten lyftes av trailern strax före 8, och ca en kvart därefter gled våra mörtar ut bakom båten. Vinden tilltog under dagen och gjorde att vi avslutade flötestrollingen redan vid 13-tiden. Två gäddor hade då synat insidan av båten och 2-3 gäddor hade klivit av i mothugget.. Dagens första gädda visade sig även vara lite finare. Jag krokade nästan genast när jag såg att flötet hade stuckit. Uppskattade gäddan till 4-5 kg när hon dök upp bredvid båten. Såg att hon satt dåligt med endast den bakre kroken ytligt fast i överläppen. Samtidigt som jag bestämde mig för att håva så lossnar kroken men gäddan blir liggande intill båten helt stilla säkert 2 sekunder, innan jag rätt så osannolikt lyckas säkra henne i håven. Gäddan vägde 5,3 kg och mättes till 97 cm. Härligt att lyckas överlista en lite finare innan leken.

Vi avbröt alltså flötestrollingen pga. de hårda vindarna och testade lite jerk/spinn istället. Detta resulterade i några mindre gäddor, som samtliga föll för den rödsvarta Söderjiggen. Fisket bedrevs med extremt låga hastigheter, vilket gjorde att även smågäddornas attacker mot jiggen känndes rätt så hårda.

Förleksfisket har aldrig varit någon riktig favorit för mig, vilket kanske främst beror på den magra utdelning jag haft under de gångna åren. Detta till trots så har det nog investerats timmar i jakten på de romstinna, eftersom vikterna på de större exemplaren kan vara riktigt höga innan de går in på grunda vatten för att leka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar