20 juni 2014

Rödingfiske med tråkig avslutning

Hej alla midsommarfirare. Dags att ge en rapport från veckans röding fiske i Abborträsk.
Det har ju mer eller mindre blivit en tradition att varje år i juni dra iväg till abborträsk och försöka lura deras rödingar. Pga flera avhopp blev vi till slut bara två som for denna gång, brorsan och jag. Vi körde upp på måndageftermiddag och kom fram vid tiotiden på kvällen lokaltid. Redan när vi närmade oss målet märke vi att kvicksilvret sjunkit betydligt sedan vi lämnade österbotten. Mätaren visade bara +4grader och en kall vind blåste.
Framme vid sjön tacklades spöna ganska fort, vadarbyxorna på och så ut i flytringarna. När vi simmade ut kom det lite snö men vi hade ju sett några vak från land så förhoppningar fanns att vi skulle kunna lura nån röding. Dom ända vi lurade var dock oss själva. Är säker på att rödingarna stod på botten och skrattade åt allt vi bjöd ut. Efter att vi fiskat en stund utan händelser blev det att söka sig mot land och köra upp eld i kaminen för att få lite värme i tältkåtan innan natten. Blev en kall natt. Temperaturen låg strax på plus sidan och till råga på allt gick dragkedjan sönder i sovsäcken.
På tisdags"morgonen" fortsatte vi fisket efter ett rejält morgonmål. Rätt tidigt fick brorsan en riktigt fin röding på 2,4kg. En kort stund efter fick jag en på ca 2kg så vi trodde att nu e dom på gång. Så var det dock inte. Senare på kvällen fick jag en till fisk, lite mindre än den första och brorsan tappade ett "träskmonster". Rusade direkt ner i bottnen ock så gick linan av. Vi fortsatte fiska till inpå natten. Blåste hela tiden en kall vind som höll insekterna borta och var således väldigt sparsamt med vakande fiskar.
Henkka med röding på 2,4kg
catch and relese
flytringsfiske som gäller
röding på ca 2kg
Onsdag morgon var det betydligt varmare men istället blåste det ännu hårdare. Vi bestämde att vi flyttar till en mindre sjö där det hoppeligen inte skulle blåsa så hårt. Tyvärr hade vi fel. Väl framme vid sjön krokade brorsan en harr direkt. I brist på rödingvak blev det att fösöka med sjunkande flugor. Kanske dom stora bumlingarna står på botten och tjurar. Gick rätt bra för rätt tidigt började vi få fisk. En nerblyad muddler minnow i storlek 6 blev dagens bästa fluga. Under dagen fångade jag 9st rödingar och brorsan som som envisades med att fiska ännu mera med torrfluga fick två. Dom flesta fiskarna i denhär sjön var riktigt fina till färgen och trots att det inte blev torrflugefiske blev det en bra dag. Dagens största röding ca 2kg. Vid nio tiden på kvällen kom sonny och hämtade oss och vi fiskade en kort stund i stora sjön. Ända fångst blev en 10cm abborre.
fish on
en av dom finaste rödingar jag fångat. alltså till färgen
Alla rödingar fick simma tillbaks
Fredag morgon steg vi upp tidigt och packade ihop grejjerna i bilen. Lite spännande att se om bilen skulle starta eftersom bilens laddningslampa börjat lysa redan innan vi kom till abborträsk. Vi fick igång bilen men lampan lyste fortfarande. Körde iväg hemåt och hoppades komma så lång som möjlit. Stannade i Älvsbyn på  en lokal mack och kollade laddningen. Tyvärr inte så positivt men vi fortsatte iaf. En bit söderom Kemi i samhället Ii gav så bilen upp och vi fick inte igång den mera. Blev att ringa efter hjälp och som tur hade kamraten och kusinen Björn Nygård semester och kunde komma imot med biltrailer. Blev en god stunds väntan på ett lokalt cafe där traktens A-lag hade livliga diskussioner. :) Rekommenderar caféet vid andra rondellen till vänster. Vid 22 tiden var vi hemma igen efter att ha fört bilen till verkstad.
så gick det tillslut
Detta var alltså den tråkiga avslutningen på resan och som gjorde att man inte kommer glömma denna fiskeresa i första taget. Fisket i sig på denna resa var inte speciellt bra men man rår ju inte över väder och vind. Helst skulle man ju önska torrflugefiske hela tiden och bara riktigt stora rödingar men riktigt bra även såhär. Tackar Sonny på natursafari.se för denna gång och blir säkert en ny tur dit i nåt skede.
Nu väntar en vecka på hemmaplan innan det är dags för nästa fiskeresa. Innan dess ska vi förhoppningsvis komma oss ut på något abborrfiskepass. Hade gott alla

//GustavInga kommentarer:

Skicka en kommentar