11 juli 2014

Laxfiske i Vestre jakobselva, en oförglömlig tur på flera sätt

Hej alla!
Som jag i mitt senaste inlägg skrev så har vi nu varit norrut på det som skulle bli sommarens höjdpunkt ur flugfiske synpunkt. Blev kanske inte den höjdpunkten fiskemässigt som vi hoppats på men på andra sätt blev det ändå en oförglömlig tur. Men vi börjar från början.
För en längre tid sedan fick vi via flugfisketidningen Flugfiskefeber tips om en fin laxälv uppe i östra finnmark, Norge. Tanken på att fånga en lax på fluga har sedan dess grott i mig(Gustav) och Björn och till slut beslöt vi att ta tag i saken. Laxen har ju iaf för mig redan en tid varit en "drömfisk", en fiskart jag gärna skulle fiska mera och kanske en dag fånga en riktigt storlax. Av olika orsaker har det inte tidigare blivit nån tur norrut enbart i syfte att fiska lax. Men någon gång ska ju va första gången och det blev det minsann denna vecka. Med oss kom denna gång också David Sulkakoski och Benjamin Lindfors, båda nybörjare inom laxfisket men annars riktigt vana flugfiskare.
Måndag förmiddag samlades vi här i Kållby vid 09.00 tiden. Vi började stuva in grejjerna i bilen och konstaterade rätt snabbt att det här blir fullt och så blev det. Med bilen packad och klar så startade vi norrut. Första pausen tog vi redan efter 3km. Bara drygt 1000km kvar. Efter det körde vi norrut, åt i Ii och fortsatte ända till polcirkeln i Rovaniemi. Där stannade vi och drack kaffe. Träffade också julgubben så för de av er som inte tror att han finns ska jag göra er besvikna. Ni har blivit lurade. Stannade och pratade med honom en stund innan han önskade oss en fin fisketur och vi körde vidare.
Nästa stopp blev i Sodankylä där vi handlade mat innan vi så småningom sökte oss vidare Ivalo-Enare-Utsjoki-Tana- Vestre jakobselva. Framme vid campingen var vi sent på kvällen. Pigga efter att bara ha suttit hela dagen slängde vi bara in grejjerna i stugan och for iväg på en kort rekognoseringstur till vadsö.
Tisdag hade vi rejäl sovmorgon innan vi så småningom vaknade till liv. Var in till reseptionen och kollade hur det stod till med fiskekort osv. Hade nog förbokat några dagar men nån dag va osäker vid förbokningen. Visade sig att vi fick börja fiska med det samma så det blev att gräva fram fiskeutrustningen. All utrustning som ska användas här ska också decinfiseras så det blev att börja med det. Vadare, vadarskor, flugspön och flugor skulle tvättas så blev att hänga grejjerna på tork en stund och dra iväg till vadsö en tur sålänge.
Efter det blev det fiske. For iväg en bit uppströms i älven, visste inte i det här skedet att laxen inte ännu hunnit så långt upp. Fiskade en stund innan vi for längre nedströms. Nybörjare som vi var så gick vi direkt ner till älven och började. Blev dock direkt tillrättavisade av en typ från Tammerfors som spydigt utan minsta hälsning förklarade att här gör man så här och fiskar på detta vis. Fiskade här hela kvällen utan minsta känning av nån lax. Va dock massa lax redan här i kulpen för vi såg ju att dom hela tiden hoppade.
Onsdag morgon(eftermiddag för vanligt folk) beslöt vi att testa området helt nederst i älven. Här fick vi tydligt ser att uttrycket gammal är äldst verkligen stämmer. En 18åring fick en lax på ca 2kg och ringde till sin bestefar att han skulle komma och hämta fisken. Förståss kunde bestefar inte hålla sig utan att ta några kast och vad händer. Jo mannen drar på en storlax redan på nåt av dom första kasten. Den visar sig väga ca 11kg och vi står på andra sidan älven och bara dreglar av avundsjuka ;) Vinden ökar dock i så det blir svårt att kasta så vi beslöt för att köra iväg på en liten sightseeingtur ut mot vardöhållet. På tillbakavägen därifrån hittar vi snö nära vägen så vi kan inte hålla oss från att iaf kasta nån snöboll.
På kvällen fiskar vi några timmar i båtkulpen utan händelser. Ser dock massa lax som hoppar i poolen men dom biter väldigt sällan.
Torsdag och fredag ser i stort sett likadana ut. Lång sovmorgon, ut till älven och fiska till sent på natten, bli mer och mer frustrerad över laxen som inte biter trots att dom står i hundratals i kulpen och hoppar hela tiden. Fisket går till som så att man fiskar av kulpen uppifrån ner och sen väntar man igen på sin tur att börja fiska. Ibland var det kö där uppe så då hade man god tid att ta en paus och grilla en korv och prata med andra som också är vid älven. David och Benjamin har också varsin fisk på men som tyvärr släpper efter några sekunder.
Lördag morgon vaknar jag rätt tidigt och märker rätt tidigt att ett migränanfall e på kommande. Blir att tillbringa eftermiddagen till sängs innan huvudvärken släpper vid 16.30 tiden. David och Benjamin beslutar att söka reda på nån fjällsjö medan jag och Björn ännu vill nöta lite på laxen. Man ska ju inte ge sig i första taget. :) Inte heller denna kväll är fiskelyckan på vår sida men vi får ändå en riktigt trevlig kväll. David och Benjamin återvänder ganska snart till laxfisket, hård vind gjorde fisket svårt uppe vid fjällsjön. Vid 24.00 tiden måste vi ge oss. Planen var att starta hemåt vid 5 tiden på morgon men är ju inte så lätt att somna med skämten haglande så vi skjuter upp väckningen en timme.
Söndag morgon startar vi hemåt vid halv sju tiden. Första pausen blir vid karhunpesäkivi som liggen mellan Enare och Ivalo. Dricker kaffe och ser på stenen samt kryper in i den.

Fortsätter sedan styrkt av kaffetåren ända till Ii där vi tar en snabb matpaus. Efter det stannar vi bara för att tanka innan vi är tillbaka i Kållby 20.45.
Vad gjorde då denna resa till en bra resa trots att vi inte fick lax? Vi var alla nybörjare inom laxflugfisket. Själv totalt nybörjare med tvåhands flugspöt så jag fick iaf lära mig kasta. Mycket annat har vi också lärt oss. Men det som kanske ändå satt sig mest på minnet e alla konversationer med alla ortsbor och andra norrmän. Så otroligt trevligt folk där uppe. Campingen i vestre jakobselva var också riktigt bra. Speciellt för oss fiskare hade den allt man behöver. Att få fiska under midnattssolen som sken nätterna igenom var också hur härligt som helst.
Varför fick vi då ingen fisk? Lite kan man skylla på att vi var nybörjare, en annan sak också att vattnet var högt och kallt. Väldigt få fiskar landades i förhållande till hur mycket lax som fanns i kulpen vi fiskade mest i. Tom ortsborna som känner sin älv utan och innan hade svårt att få fisk. Självklart hade vi också kunnat fiska ännu mera men på semestern ska man ju inte stressa så vi har mera tagit det med ro.
Tack vare denna resa så finns numera också laxflugfisket på den numera rätt långa listan av fiskemetoder jag utövar. Kommer helt klart att bli en till tur till denna älv. Ser redan nu fram till den turen och att få träffa alla trevliga människor där uppe igen. Dock osäkert när den turen blir av.
Vad händer nu då? Semestern e slut och jag e tillbaka på jobb, denna vecka med kvällsskift. Nästa vecka blir det att försöka ta sig ut på några fiskepass här i hemmavattnen. Kanske nån mindre satsning på att höja abbor pb:t.
Tack för denna gång
//Gustav
Nedan lite fler bilder från vår tur


canyon

Färdigt fiskat med denna båt


Björn


Hoppande laxar

En ortsbo fick en lax på enhandsutrustning

vikt 4,4kg


Midnattssol över Vestre jakobselva

Älvmynningen

Björn fann en ny kompis


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar