07 augusti 2014

Sommargädda mitt i värmeböljan...

Aktiviteten här på bloggen har inte varit allt för livlig under den senaste tiden. Fiskat har jag, men kanske inte lika seriöst som under vintern-våren-hösten. Mellan midsommaren och villa-avslutningen (sista helgen i augusti) övergår mitt gäddfiske mera till "terapifiske". Ett fiske jag måste bedriva för att bli kvitt den värsta abstinensen under den varmaste sommaren.

Chans på storgädda finns ju naturligtvis även under högsommaren och skvallerblaskorna kablar nästan dagligen ut "monsterfiskar" utan att ifrågasätta fångsterna det minsta. Men sen blir det ju inte heller någon riktig sommar utan gäddsagor i kvällspressen. Största orsaken till "uppehållet" för min del är dock att gäddans kondition är som sämst under den varma sommaren och det faktum att gäddan tar mera skada vid avkrokning, vägande osv. under den varmaste tiden på året.

Hur som helst så har jag den senaste tiden kollat kartor och åkt runt lite, för att hitta nya potentiella storgäddställen.. Detta ständiga letande ser jag som en del av helheten i jakten på "den omöjlige" och jag värdesätter en fin fisk mycket högre om jag själv letat runt och lokaliserat henne, än om jag får en fribiljett till ett hett vatten via andra sportfiskare. Sen tänker jag inte förneka att jag gärna håller de ställen jag tror på för mig själv när jag väl hittat några. Har sett hur bra vatten förvandlats till turistattraktioner och blivit sönderfiskade av folk som inte ger storgäddorna den respekt dom förtjänar. När nan själv värnar om fångstens välmående så lever man ju lite med förhoppningarna om att den ena dagen fångade och återutsatta metersfisken en vacker dag ska spränga 10-kilos gränsen, eller varför inte växa sig ännu större.

I den varmaste hettan åkte jag ut till ett nytt ställe med två kollegor på tisdakväll. Tanken var att se vattnet i verkliga livet och själv hade jag inte allt för höga förhoppningar om att kroka något att prata om. Svetten forsade enda tills solen sökt sig ner bakom trädtopparna, men redan innan lufttemperaturen sänkt sig till behaglig nivå fattade en finare gädda tycke för mitt bete. En urstark fisk på exakta metern sög i sig relaxjiggen nästan direkt i nerslaget. Utan större dramatik fick jag gäddan in till land och lyckades på andra försöket säkra gälgreppet. Därefter flyttade jag gäddan snabbt till håven och lät henne vila vid stranden de minuter det tog att gräva fram våg och kamera. Kollegan tog med snabb funktion ett par bilder och därefter simmade gäddan hem igen.

Slutligen ett par bilder på sommarfightern...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar