07 september 2014

Gris-böjjet- hur gick det samt resultat

Igår var det så dags för grisböjjet. Bigpigs första egna gäddfisketävling. För arrangemanget stod i huvudsak Frank och Sundfors med god hjälp av övriga. Tävlingen gick ut på att man skulle fiska teamvis(2gubbar per båt) och dom fyra största gäddornas totallängd plussades ihop och blev teamens resultat. Den totalt största gäddan gav också ett pris. För att en gädda skulle godkännas skulle den passera 60cm och märkas i på en ribba som delades ut till alla team.
För egen del blev det tidig väckning. Klockan ringde redan vid 06.00 tiden på lördag morgon. En dryg timme senare mötte jag upp med Björn som blev andra delen i vårt team. Förväntningarna var höga och fiskefeelisen på topp. Vid halv åtta tiden sjösatte vi båten och körde ut till Sundfors villa där starten skulle ske. På plats var då redan arrangörs teamen.
Så småningom samlades alla teamen till startplatsen. Ribbor delades ut och gissningar på största gäddan samlades in. Redan nu var stämningen på topp och historierna och skratten ekade högt.

Deltagare anländer
"Såde lang måst di va fö att godkännas"
 Efter genomgång av dom enkla reglerna hoppade vi i båtarna och startskottet ljöd.
Startskottet

Guy tar tätenNärmast i bild Mofa och Ronny

Våra erfarenheter av gäddfiske i detta områda var så gott som obefintliga. Något kortare pass har det ändå blivit för några år sedan i andra sällskap så planen var att köra iväg mot de platser som då gett fisk. Visade sig va rätt många på väg mot samma håll så vi ändrade planerna lite och tog en annan väg. Efter ett litet missöde vid första ankringsplatsen kom vi så igång med fisket. Intressanta platser betades av utan allt för många kontakter. Vid en grynna hade vi flera kontakter så till denna plats återvände vi igen efter en utflykt längre ut. Skulle visa sig vara ända platsen som levererade fisk för oss.
Björn koka kaffe
Efter kaffekokning och plundring av matabacken ändrade vi kurs och tog sikte söderut. Månne gäddorna håller till längre in i skärgården. På bilden ovan syns också att dimma är på väg in vilket vi och många andra snart skulle bli varse. Vi förflyttade oss mera till trakterna kring startplatsen och började kamma av vasskanter och djupbranter. Hit hade dimman ännu inte hunnit och solen sken. Gäddorna lyste dock med sin frånvaro vilket gjorde att vi till sist körde in i "langfjääln" till Sundfors villa. Här höll några team på å försökte desperat fånga nån ytterligare gädda men med klent resultat.

Ett sista desperat försök att fånga vinnargäddan, Sund och Frank
Så småningom började teamen droppa in. Dimman hade vid det här laget tjocknat ordentligt och hörde om dom som fick börja ladda ner navigationsutrustning till telefon för att hitta i dimman. 
En efter en kommer båtarna mot mål

Jonas K och Kim S


Efter att alla teamen kommit i mål så laddades grillarna och det blev prisutdelning. 
prisbordet
Årets vinnare blev Team krokö, Guy Fant och Joakim med en total längd på 322cm. På andra plats kom team Ron Jeremy, Simppi S och Caj S och tredje plats team gäddhäng, Nonni och Jimmy.Båda två med ett resultat på 301cm. Eftersom team Ron Jeremy hade större största gädda så tog dom andra platsen.
Vi Grattulerar vinnarna. 
Vinnare av Gris-böjjet 2014 Guy och Joakim


Vinnaren för största fisk, Guy Fant 4,7kg och 90 cm
Robert Forsell gissade närmast hur stor största gäddan skulle va
Efter prisutdelning var också grillarna varma och nu blev det biffar, korv mm till alla hungriga deltagare. Maten lät sig väl smaka och efteråt blev det fri samvaro till inpå småtimmarna. Diskussionerna var livliga och skratten ekade över holmen. Nya kontakter knöts och planer smiddes. Kanske tom nåt som ni bloggläsare får läsa mer om i nåt skede. 

Tjock dimma hela kvällen
Vid 20.00 tiden avrundade dock jag och Björn och styrde kosan mot hamn. Dimman var igen tjock men med hjälp av moderna navigations instrument gick det rätt bra. Var ju inte heller speciellt långt.
Tack till arrangörerna och alla deltagare för en intressant dag/kväll. Vi siktar på att detta blir ett återkommande evenemang så välkomnar alla igen nästa år.
// Gustav

2 kommentarer: