14 september 2014

Kajakfiske?

Det råder delade meningar över huruvida fiske ur kajak är "hot or not". Personligen bryr jag mig egentligen inte så mycket om vad folk tycker och tänker, eftersom jag valt att gå stenhårt efter det jag själv tror på. Att tro på det man gör är en insikt jag kommit till under de senaste åren med gäddfisket. Det går helt enkelt inte att gå efter de ultimata, de gröna damerna som man ständigt sitter med i fantasin, ifall man inte tror på det man gör. Nu får jag det att låta som att jag ständigt sitter med flaggan i topp men tro mig, under de tröga dagarna är man ett vrak. En knäckt stackare som kravlat sig ur sängen under allt för tidiga timmar. Kladdat runt flertalet kvällar med betesfisk och förberedelser, för att sedan sitta klockan runt och stirra på ett flöte, vippa eller spötopp utan tillstymmelse till liv i sjön. Den psykiska terror man utsätter sig för under dessa dagar går ej beskriva. Den måste upplevas.

För att återgå till fisket ur kajak, så tror jag detta är en faktor som jag kommer att arbeta med en hel del. Väljer man att fiska från denna plattform, så finns det inte rum för någon som kan briefa en när man börjar ifrågasätta vad man håller på med. Och en aspekt som kanske är ännu viktigare, att ge sig ut med tankar på att man bara ”måste leverera”. Detta måste man även kunna släppa, annars blir allt en enda destruktiv soppa och efter en tid är fisket knappast lika givande och intressant som det en gång var. Man är inte värd en stor gädda före man investerat den tid exempelvis en 10+are förtjänar. Det finns inte, och skall heller inte finnas, någon genväg till framgång.

Jag har under en längre tid sneglat på olika fiskekajaker och intresset har alltid funnits där. En dag under försommaren när jag packat bilen för att åka iväg och vandra lite i naturen med familjen, kunde jag inte låta bli att smyga ner Hellbendern, några betesboxar samt håv i bakluckan på bilen. På väg norrut mellanlandade vi vid ett åavsnitt, där jag är övertygad om att gäddor av grövre kalibern kan hålla till. Kastade av de få kvadatmetrar jag nådde ut till från land utan att se något som ens påminner om en gädda.

Efter denna resa, som dessutom var en ur mängden ut till detta vatten utan resultat, tog jag beslutet. Nästa investering är en mobil ”gäddpråm”, som man kan sjösatta lite var som helst. Ramparna brukar ju dessutom lysa med sin frånvaro vid de potentiella vattnen...

Jag skall inte ta allt för mycket ära åt mig angående investeringen av den nya farkosten, eftersom Frank redan tidigare letat runt och gallrat ur kajakdjungeln till några fåtal kajaker som kunde lämpa sig för ändamålet. Och fortfarande hållas inom budgeten...

Så blev det av till slut. Jag utbytte flertalet mail med Joel ”Gäddluffarn” Abrahamsson för att höra hans synpunkter över de exemplar vi siktade på att beställa hem. Efter lite vägande av och an hade vi bestämt oss. Väl till pass kom även Joels nya världsrekord över största kajakfångade fisken, när bekanta fortfarande ifrågasatte möjligheterna att fiska efter gädda ur kajak. Går det att fånga en över ½ ton tung haj ur kajak så går det väl att jaga gäddor också? Ett ödmjukt tack åt Joel för tipsen och svaren ifall du läser detta. Gäller ju att vända sig till de som sitter på informationen, så länge man inte bryter några ”golden rules”...

Valet föll på en FeelFree Moken 14. Färdigtrustad med fena och med paddel till ett helhyfsat pris, så beställdes kajakerna från Welhonpesä en tisdag för ett par veckor sedan. Torsdag förmiddag levererades kajakerna hem till gårdsplanen. Snacka om service och snabb leverans.

Som Frank skrev tidigare i veckan, så tog vi kajakerna ut på jungfrufärd i måndags. Vi åkte ut till ett vatten som vi båda trott kan leverera finare fiskar, men fokus satt mestadels på att bli Du med nyförvärven. När vi tog iland och drog upp kajakerna igen vid 12-tiden hade vi båda lyft metersfisk ur håven och för mig finns det absolut inte någon väg ur kajakfisketräsket mera.Bara stillheten att fiska utan 2-taktarens ständiga brummande bakom sig är en upplevelse. För att inte tala om att kroka fisken som svänger kajaken i mothugget och när man får finna sig i att fisken för ”dansen”.


Franks 11-kilos dam i måndags avkrokades, mättes, vägdes och fotades ute på sjön innan hon fick friheten åter. Det GÅR att fiska ur kajak! Trots att jag inte har allt för mycket erfarenhet av detta ännu vågar jag säga att man inte upplevt allt vad gäddfisket har att erbjuda förrän man testat detta. Mitt intresse för fiske, och främst gäddfiske, har övergått gränsen för vad som är sunt för länge sedan enligt vissa. Jag brukar svara att fiske efter stora gäddor är som en drog. Man blir inte av med den, man måste bara ha mer. Kajakfisket då? Skulle säga att även detta är som en drog, fast värre...

Under den närmaste framtiden kommer vi att utrusta kajakerna med det nödvändigaste för att optimera chanserna att få ett riktigt lyckat fiske. Mera om detta kommer säkert att hittas här i bloggen inom en snar framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar