29 december 2014

Tillbakablick över år 2014

Jag har sedan flera veckor tillbaka suttit med material för att göra en liten summering av mitt höstfiske, men tiden har varit för knapp för att hinna sitta ner och skriva. Tyvärr.

Kommer nu istället att slänga upp lite mera bilder och sammanfatta året som gått.Året inleddes med två 8 kilos gäddor från isen. Eller för att vara helt ärlig, så bör det väl förtydligas att inledningen nog var lika trög som tidigare år. Ismetet har för min del alltid betytt måånga timmar till kontot innan en finare visar sig. Men det är väl lite så det skall vara... Trägen vinner. Gäddorna ovan togs med ett par veckors mellanrum i februari, dock inte ur samma vatten.


Timmar spenderades så länge isarna bar och flertalet nya intressanta platser utforskades. De nya ställena levererade inga drömfiskar, men det är ju heller inget man kan kräva med tanke på den korta tid de fick under förra vintern. På bilden ovan en 5:a från tvådagarssatsningen under vårvintern.


Vintern övergick i vår och det än mera tålamodskrävande förleksfisket tog vid. Trots de fruktansvärt tröga dagarna och otaliga timmarna av dötid är man ute och stångar innan leken. Alla vet vi ju att det är denna tid på året man har chans på de riktiga tungviktarna, innan damerna styr in i lekvikarna med endast sin fortplantning i tankarna. För min del krokades ingen "omöjlig", men en 5:a fattade tycke för en död wobblande mört under ett flötestrollingpass strax efter islossningen.Jag spenderade så mycket tid som möjligt i båten med metegrejer och betesfisk under våren och en kväll i slutet av april kom jag mig iväg med min kompis Johan på ett spinn/metepass. Gäddorna ovan vägde båda 6,7 kg och de tog båda på stationärt metade levande mörtar. Tiden mellan huggen var inte lång och båda krokades från samma ankring. Roligt med pigga vårfiskar, men mina förhoppningar var att hitta en som inte ännu hunnit leka. Dessa båda var nog inte i sin bästa kondition efter lekbestyren och återfick därför friheten så snabbt som möjligt.


Det "riktiga" efterleks- /ösfisket som man så många gånger kan få uppleva senare på våren uteblev detta år för min del. Någon lite finare gädda visade sig, men inga som hunnit frossa i sig några större mängder mat efter leken. På bilden en 5:a från ett i övrigt extremt trögt kvällspass med Johan.


Ljusglimten mitt i efterleksfisket var det nya PB:t på gös! Satsade för första året riktigt hårt på spinnfiske med gummi och under ett pass efter gädda fattade denna gös på strax över 3 kg tycke för min 9 tums Dragon-jigg. En bonusfångst som fick simma hem igen, för att förhoppningsvis även glädja en annan sportfiskare en vacker dag.


Augusti. Varmt. Enligt många för varmt och syrefattigt vatten för att fiska gädda. Kan väl delvis hålla med, men vägrar bli tillrättavisad av någon självutnämnd "Gäddprofessor" om huruvida man fiskar i för varma eller kalla förhållanden. Den som inte vet hur man handskats med fångsten exempelvis under en kall dag på isen för att inte skada fisken, eller hur hårt man tagit iland och återutsatt en annan gädda under den varma tiden på året har absolut inget att säga åt mig. Det finns metoder att ta till, speciellt om man inte ens är ensam på isen eller vid vattnet. Dessutom är det väl värt att komma ihåg vad hela denna hobby går ut på. Kroka en fisk, veva in och ta till vara eller släppa tillbaka. Förr eller senare kommer en fin fisk att ta skada och klarar man inte av detta så bör man se sig om efter en ny hobby. Jag vill även det bästa för de fiskar jag fångar och återutsätter, men jag gillar inte hatet jag ser i kommentarsfälten under en bild på exempelvis en gädda som blöder. Det kan ju faktiskt vara så att fångstmannen, som poserar stolt med sin trofé, äntligen har lyckats överlista sin första gädda "värd att ladda upp". Hör det då till våra, seriösa sportfiskares uppgifter, att ösa en famn full med skit över denna och frånta fångstmannen stoltheten och endast peka finger och tillrättavisa. Även DU har någon gång fångat din första fisk som du är riktigt stolt över och som du velat visa upp för den stora massan. Tänk på det innan du skickar de osakliga, tillrättavisande och helt onödiga kommentarerna...

Jag tror knappast jag fångat en gädda över metern mitt i sommaren innan denna. Kanske delvis pga. att jag brukar ha en liten timeout med gäddfisket mitt i sommaren, men hur som helst roligt att även lyckas lokalisera dem och överlista dem under denna tid på året.

6+ under första passet ur kajakHöst. Kallt, blåsigt, regnigt osv... Efter Jacobs boom med flera gäddor strax under den magiska gränsen och en över 10 i början av hösten så var det inte svårt att skruva upp förväntningarna på denna säsong. Men det blev en trög historia. Kändes vid flera tillfällen under hösten som att man höll på att växa fast i kajaken och flötena vägrade att indikera hugg eller ens rörelse kring betesfisken. Timme efter timme, dag efter dag, släpades de evigt på ytan guppade flötena efter båten eller kajaken. Flera gången kom jag hem och sade åt mig själv, "nästa pass är från isen"... Men så kom det ingen is och man var tvungen att igen sitta av en dag i 0-gradigt väder.


Beslöt mig en iskall dag för att flötestrolla ur kajaken i ett vatten som tidigare levererat fina gäddor. Kom ut till vattnet och packade kajaken med metegrejerna, gled ut i mörkret, för att konstatera att flödet i ån med stor sannolikhet var för hård för att gäddan skulle trivas där. Det kändes inte rätt och efter 4 timmar utan pet valde jag att sadla om. Tog upp kajaken och körde ut till ett annat avsnitt av ån. Ett utsläpp med ett spö från land gav samma känsla här. Funderade ut plan C och visste att jag skulle hinna fiska ca 2 timmar innan det skulle vara beckmörkt.

Det gick en halvtimme innan jag fick blöta håven...Gäddan vägde 7,8 kg men värderades nog högre än en "sjua" efter all slit som lagts ner under hösten. 

Spinnfiskad 6+
Trots att säsongen i övrigt var trögare än jag någonsin kunnat föreställa mig, så lyckades jag kroka ett par finare gäddor som i alla fall ger lite ljus i åt den annars mörka hösten. 

Nu har isarna äntligen lagt sig och ismetepremiären har även blivit överstökad. Första passet sattes i ett nytt vatten som garanterat har potential för grovägdda. Vi (jag, Sund och Frank) fiskade från att det ljusnade tills det blev mörkt på sjön med ett enda run som resultat. Ingen gädda upp på isen alltså, men redan när vi valde sjö så ställde vi in oss på detta. Det krävs en enorm mängd tid att hitta och överlista en stor gädda. Det vet vi alla, och när man tar upp spöna efter en noll-dag går det ju att trösta sig med att man lagt ytterligare några behövliga timmar till kontot.

Konstaterade för några dagar sedan att jag faktiskt lyckats fånga gäddor över 5 kg under årets alla årstider. Det brukar alltid finnas ett hopp någonstans när det inte funnits tid över till fiske, eller så har man bara inte råkat på dem. Gäddorna har fångats på ismete, mete, flötestrolling, spinn och trolling. Dessutom har jag även lyckats lite med fisket från land detta år, något som jag tidigare knappt ens utövat.

Jag kommer inte att lista några speciella målsättningar för år 2015. Mitt personliga mål är fortfarande att fånga en gädda över 12 kg, men även att lyckas njuta av jakten, naturen och allt som tillhör fisket är en önskan. Att även lyckas kombinera familjelivet, livet som småbarnspappa och allt med arbete & övriga måsten med min brinnande passion för fiske är ju önskvärt. Man vill ju inte leva i en krigszon heller... ;)

Den närmaste tiden kommer gäddorna att jagas med ismete och förhoppningsvis förstör inte plusvädret som utlovats de kommande dagarna möjligheterna att jaga dem från isen. Till höjdpunkterna under det kommande året hör ju naturligtvis även vår resa till Rugen. Där är allting möjligt, men i alla fall jag kommer att besöka detta "Gädd-Mecka" med ödmjuk inställning. Förhoppningar om ett häftigt fiske har jag, men vill undvika att skruva upp förväntningarna allt för mycket eftersom det finns grupper som åkt ut till Rugen och kanske kunnat fiska endast 1 dag trots de 4 bokade. Väder och vind kan ställa till det, men tur är det väl att vi inte rår över detta i så fall.

Med detta önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År 2015!

// Jonas

2 kommentarer:

 1. Tjena!
  Jättekul läsning!
  Jag letar efter en fiskekajak till gäddspinn/jerk och lite abborrefiske i insjöar och kustnära i Blekinge. Har ni några tips på vad jag ska leta efter och inte leta efter när jag söker en fiskekajak?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry för försenat svar. Ett bra tips att kolla kajakfiskesidan.se. Snacka med ägaren där. Mina tips efter en blåsig säsong, köp inte för kort kajak om du ska fiska öppna ytor. 13-fot+ rekomenderar jag. Blir bättre att paddla i sidvind om inte kajaken vänder av minsta lilla vindpust. Satsa helldre på kvalite=lite dyrare än bottenskrapet men inte för dyra märken heller. Fråga om du känner någon med kajak om en provtur, så får du en uppfattning hur du vill ha det. Helldre lite längre paddel=mera kraft i varje tag.

   Mvh. Frank B

   Radera