23 januari 2015

Flera metersfiskar från isen!

I söndags åkte jag, Frank och Sund ut till ett relativt outforskat vatten. Förhållandena för ett lyckat fiske kändes bra och förhoppningarna var höga.

Mobiltelefonens väckningssignal ekade i öronen under allt för tidiga timmar. Sömnbristen gjorde sig påmind redan när de sista prylarna skulle packas ner och det kändes lite som om halva hjärnan lämnat på kudden… Kanske vore det bäst att packa allt utom maten kvällen innan, när man vet att nattsömnen aldrig blir tillräcklig innan ett ordentligt fiskepass.

Vi kom ut till stället, men redan innan vi hade hunnit få ut våra spön hade det börjat ljusna över isen. Jag misstänkte lite att vi kanske hade missat gäddornas jakt på morgonmål och räknade inte riktigt med något hugg innan vi fått allting riggat. Bristen på levande beten gjorde att vi fiskade med nästan enbart döda beten. Några levande stackare fanns dock kvar i Franks "akvarium", och dessa togs med för att få i alla fall några beten som bildar rörelse och lite vibrationer i vattnet.

Jag hade två spön kvar att rigga när jag ser hur vippan till spöet jag just riggat löser ut. Småspringer fram till hålet och ser hur linan rinner av spolen. Bestämmer mig för att göra mothugg direkt. Gäddan sitter och den ger till och med lite motstånd. Hon åker iväg ett par gånger när hon närmar sig hålet, men efter ett par rusningar sätter Frank gälgreppet och lyfter upp en välkonditionerad gädda på avkrokningsmattan. Gäddan är inte speciellt lång men ändå riktigt vacker, uppskattningsvis i 5-kilosklassen.

4,7 kg
Efter avkrokning följde en snabb vägning för att se hur nära vi tippat. Därefter simmade gäddan hem igen och vi önskade henne välkommen åter.

Jag placerade ut mina sista spön och konstaterade jag lyckats få rätt bra spridning på grejerna. Tillbaka vid lägret slår jag upp en kopp kaffe och tigger lös en cigarr av Frank. Därefter lättar jag lite på utrustningen och slänger en blick över isen. Allt är som det ska, samtliga spön är riggade och den aningen sena frukostbuffén står serverad för de gröna damerna. Plockar fram lite ätbart och njuter av stillheten som råder på isen. Nu som då tilltar vinden en aning och för med sig små snöbyar.

Ca en timme efter det första hugget löser samma vippa ut igen. Sitter av en slump och iakttar just detta spö när hugget kommer. Ett distinkt böj och vippan smäller upp efter ett par sekunder i ett ljudligt skrammel. Stressar fram till hålet igen och ser att linan löper ut i rask takt. Ger gäddan ytterligare ett par meter lina innan jag sätter in mothugget. Tung-gung! Gäddan stångar och jag känner genast att det är en bättre fisk… Fighten blir dock inte så lång och snart ligger ännu en gädda i god kondition på landningsmattan. Men denna är längre…

7,1 kg - 102 cm
Tack och hej!
Gäddan vägs till 7,1 kg och mäts till 102 cm. Frank plockar fram systemkameran och tar några snabba bilder, innan hon återgår till sitt rätta element.

Efter detta går det igen en liten timme innan vippan närmast land indikerar hugg. Samma procedur upprepas. Gäddan tar lina och jag sätter in mothugget med det samma. Ännu en tung gädda!? Vad händer? Gäddan gör absolut inga småryck, endast en massiv tyngd under hela drillningen… Denna är stor, större än den förra kanske, det känns så?! Får upp gäddan till hålet men lyckas inte svänga upp huvudet. Jag vet inte hur gäddan är krokad men jag kör ner armen enda ner till armbågen i hålet. Försöker svänga huvudet och sätta gälgreppet. Jag håller i tafsen och vill ogärna låta gäddan rusa iväg igen. Till slut lyckas jag greppa något som känns som ett gällock utom denna värld… Lyckas svänga upp gäddan och blir förvånad när vi får upp henne på isen. Gäddan väger antagligen över 5 kg, men jag hade nästan räknat med minst det dubbla… Såhär i efterhand så tror jag att "gällocket" jag kände egentligen var en av fiskens bukfenor.

5+ påväg upp
Gäddan väger 5,3 kg och satte sig nog i minnet som den starkaste femma jag någonsin drillat.

Överbliven smörgåstårta från sonens 2-årskalas som mellanmål...
Sund och Frank flyttar några av sina spön för att få lite bättre spridning på grejerna. Efter den brutalt starka femman simmat hem igen är det lugnt på isen en bra stund. Av någon konstig anledning så kommer nästan samtliga fäll på mina spön under dagen. Strax efter kl. 12 var det dags igen och samma vippa studsar upp för 3: gången lite längre från land. Linan ligger helt stilla när jag kommer fram till hålet. Känner mig för lite och tar in ett par decimeter lina för hand. Känner att tyngden inte är enbart betesfisken som ligger på botten och sätter in ett distinkt mothugg. Ännu en tung fisk, kan det vara sant?! Gäddan följer med rätt snällt och snart ligger dagens största på mattan.


Denna är också antagligen över metern. Och även denna har varit hemma när det serverats mat. Kroken sitter tyvärr ganska djupt, men med lite samarbete på isen lyckas vi kroka loss henne rätt så snabbt och okomplicerat.

8,5 kg - 106 cm

Gäddan vägs till 8,5 kg och mäts till 106 cm. Perfektion! Över 20 kg gädda ur samma hål, och inte en enda snipa på isen under hela dagen. Efter vi släppt tillbaka gäddan slår jag mig ner i stolen vid lägret, smått chockad över den brutala flyt jag haft under dagen hittills.Det blev inte några fler gäddor på isen under dagen och vid 15-tiden packade vi ihop. Aningen förbluffande var den ojämna utdelningen denna dag. Ganska förvånansvärt, med tanke på att vi inte valt ut några "egna" områden att fiska på. Våra spön placerades huller om buller, men just denna dag råkade turen vara på min sida.

Utöver gäddorna på isen så hade Frank även ett par missade hugg, varav en missad gädda som han garanterat återvänder måånga dagar för under kommande säsonger… Man mår inte bättre av att spekulera över storlek på de missade, men den långa tystnaden som lägger sig efter en tappad fisk av denna kaliber talar sitt (tysta) tydliga språk. Kanske 8,5:an ändå inte var den största för dagen som slängde sig över våra beten?

// Sundfors


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar