25 februari 2015

Gäddfiske i Rügen

Rügen. Bara att uttala ordet högt väcker känslor och en längtan tillbaka.

Fisket efter storgädda har sina sidor och många är de gånger man idiotförklarat sig själv och ifrågasatt vad man egentligen håller på med. Men så händer det. Från ingenstans kommer hon, oftast vid de mest oväntade och många gånger osannolika av tillfällen. Lite som under den fjärde och sista dagen i Rügen, under sista timmen. Näst sista driften…

Detta är historien om BigPig Fishing Teams första Rügenresa och 6 inbitna gäddnördars jakt på de tyska monstren.

Förberedelser:

I maj 2014 bokades resan. Tidpunkten för fisket spikades till 14-17.2.2015. (13:e och 18:e resedagar) Med fokus på förleksgädda alltså, i hopp om en riktig tungviktare innan området fredas för att gäddorna skall få fokusera på sin fortplantning.

Det finns ett flertal företag både i Finland och Sverige som genomför gruppresor till Rügen. Om man vill göra det enkelt för sig är det lätt att vända sig till dessa. Orsaken till att vi valde att göra alla bokningar på egen hand, var för att vi fick ihop så många intresserade inom teamet. Vill man dessutom spara lite pengar kan man fixa det praktiska själv och allt sköttes behändigt via e-postkonversationer. Den mest etablerade guidefirman heter Bodden-Angeln och guiderna som står vid rodret är verkligen professionella. Även gruppresorna via exempelvis Attitude Baits eller finska Fishing Lords guidas av personal från Bodden-Angeln. Det lönar sig att se till att personinfon angående gänget som kommer över att fiska skickas INNAN resan. Annars kan man i värsta fall sitta en halv dag på land med det byråkratiska kring fisketillstånd osv.

Vi guidades av Ralph Lubs och Uwe Hinz under våra fyra dagar på havet och utan att överdriva kan man nog säga att dessa två är riktigt härdade krigare med pannben av stål. Fisket bokades alltså direkt via Bodden-Angelns hemsida. (www.bodden-angeln.de) Kontaktperson var Maritta Joppien och dök det upp några frågor så fick man svar på dessa via e-post utan att behöva vänta länge. 

Vi bodde vid ett ställe med namn "Villa Holm" under vår tid i Rügen. Helt sjukt bra priser, service och på allt det perfekta stället att bo på för detta ändamål. 22,50 euro/natt/person och i detta ingår morgonmål! Bästa av allt var kanske ändå det perfekta läget, eftersom man från boendet kunde ta fiskeutrustningen under armarna och gå ett par minuter så var man vid hamnen. Även en med lokalsinne som en brödrost lyckas ta sig från sängen till vattnet utan att traska vilse.

Villa Holm. Första morgonen.


Till förberedelserna hör väl även införskaffning av ordentlig utrustning och lite beten. Under vår resa fångades största delen av gäddorna på gummi- och tailbeten. Wobblers som Zalt, Westins Jätte och dylika levererar normalt även fisk, men procentuellt är det nog jiggarna som lurar upp de flesta gäddorna. Åtminstone denna tid på året.


Påfyllning av stingersboxen på gång
Ca halvkilot under de tillåtna 23...
Spön & Rullar: Vi använde oss av 8-9 fots spön, exempelvis BFT Hellbender, Strike Giant eller Svartzonkers Signature. Rulle kör man enligt eget tycke och smak. Själv bar jag med mig två Shimano Calcutta och en Ambassadeur modell äldre.

Beten: När det kommer till beten, så var det mestadels jiggar av olika fabrikat och typer som införskaffades inför resan. Måsten i betesboxen enligt mig är Svartzonkers McRubber och big McRubber, Söderjiggen och vanliga Relax-jiggar. Även Brubber och 30 cm shaden Megalodon fick tid i vattnet. Svartzonker tailen visade sig även på styva linan när inget ville fungera. Det lönar sig att ladda upp med lite olika färger, men McRubber i färgen motoroil verkar vara en favorit hos de tyska gäddorna. Naturligtvis även McRubbern Rügen Herring. Själv tycker jag om att fiska mestadels med beten i naturtrogna färger, men det fanns ställen där vattnet var grumligare där papegojfärgen och övriga skrikiga färger levererade. Glöm inte heller Blue-Pearl! 

Lite av varje

Med oss på resan fick vi även ett gäng verkligt fina jiggar från Kurres jakt och fiske (www.kurre.fi). Dessa har en otroligt fin gång i vattnet och jag är övertygad om att dessa kommer att skörda fina gäddor i framtiden!

Kurre-jiggen
Resan:

Vi startade hemifrån tidigt på morgonen den 13.2.2015 med två bilar i riktning Helsingfors-Vanda flygfält. Från Helsingfors flög vi till Berlin och där hade vi reserverat hyrbilar via bolaget "Budget". Ett bolag som inte anlitas i fortsättningen kan man säga såhär i efterhand. För det första slänger man ut skattefria priser när bilarna bokas via Internet och först när de hämtas slänger man på skatten… När vi senare begärde navigatorer till bilarna ställde även detta till med trubbel och man var tvungna att leta efter helt andra bilar än de som reserverats. Och förstås plussa på 70 euro/ bil för GPS:en… 

Efter en del krångel, och dubbeldebiteringar, var vi på väg. Detta efter att ha tackat nej till försäkringar som inte ingick i bilreserveringarna, och som dessutom skulle ha höjt priset med 350-400 euro för den tid vi hyrde bilarna… Vi anlände till Schaprode och Villa Holm strax innan kl. 23 lokal tid och efter att ha packat upp väskorna och ställt det mesta inför första fiskedagen var det inte svårt att få tag i John Blund.

Dödar tid på Helsingfors-Vanda flygfält...

Fisket:

Fisket efter gädda såhär års i havsvikarna i Rügen kräver verkligen sin man. Driftfiske mitt ut i ingenstans, utan något att egentligen ta fasta på, kräver ett genuint intresse och en ordentlig övertygelse om att de finns där.  En rejäl portion tålamod och en tight mössa att stänga in pannbenet med är även att rekommendera. Som tidigare nämnt, så valde vi att åka över just denna tid på året för att chanserna att råka på de riktigt groteska gäddorna nu är som bäst. Men att satsa på denna årstid är även ett litet chansande, eftersom både isar och vindar kan ställa till med problem. Till all lycka kom vi oss ut alla fyra dagarna vi var där.

Våra guider under dagarna i Rügen


Den första dagen var en rejält trög historia i svag vind och soligt väder. Vi driftfiskade flera heta områden där det hittades både betesfisk och fina bågar på ekolodet, men utan gädda i båten. "Tre gubbar gröna" (Jacob, Lali och Riki) fiskade ur en båt och Jag, Frank och Jonas Sund ur den andra. Vi körde denna fördelning under samtliga dagar. Resultatet i vår båt under den första dagen var ett par missade hugg och i den andra båten krokades en fisk. Lali visade vägen med 111 cm och 8,4 kg och därmed var ribban lagd.

Första tyska gäddan upp på en blixtvisit
Andra dagen fick vi uppleva det riktiga Rügenvädret och blev överösta med vatten redan på väg ut till det första fiskestället. Det lönar sig alltså även att klä sig i varma och ordentliga kläder. Skulle inte vara speciellt lockande att stå och dänga i 8 timmar med våta kläder i 10 sekundmeters 0-gradiga vindar. Det tröga fisket höll i sig, men efter ett par timmars nötande hade även vi resans första gädda i båten. Ingen jätte, men hur som helst skönt att spräcka nollan. 

Guiden Uwe Hinz
Till den andra dagen hade vinden även vänt en aning och tilltagit i styrka. Gäddorna tog försiktigt men vi lyckades fånga några av mindre kaliber under dagens gång. Även andra dagen knep Lali toppfisken, en gädda i fin kondition på 8,5 kg och 108 cm.


8,5 kg - 108 cm
Tredje dagen hade vinden avtagit en aning och gäddorna var under korta perioder lite huggvilligare. Vi testade nya områden men det praktiska fisket såg precis likadant ut som under de tidigare dagarna. Vi körde upp i vind, stannade och drev sakta över de djupare områdena och kastade av så mycket vi hann för allt vad axlar, rygg och nacke höll. Tredje dagens topp, Lali igen 7,4 kg - 104 cm.

Från och med detta hat-trick lyssnar Lali även till namnet "Mr. Meter". ;)
Rügenlunch. Intas under förflyttningar, för att ha betet i vattnet så mycket som möjligt...
Fjärde dagen. Now or never! Taggade som få traskade vi ner till hamnen för den sista dagens fiske. Solen steg och började sakta men säkert ge ljus åt den nya dagen när vi packade båtarna. En tunn isskorpa låg i hamnen och kvicksilvret visade nån minusgrad från morgonen. Vi körde ut till samma område som den andra dagen och ganska snabbt hade vi våra första fiskkontakter. 

Guiden Ralph Lubs
Inga större individer, men vi nötte på och hade fisk i båten med jämna mellanrum. Sen hände något. En bit in på eftermiddagen dog vinden plötsligt ut helt och hållet och havet lade sig spegelblankt. Man fick lätta på utrustningen, och plötsligt stod man där utan mössa och handskar… Ute på havet i februari!? Det kändes fruktansvärt fel och det stenhårda gäddvädret hade plötsligt övergått i en konstig sensommarkänsla, som man lätt förknippar med abborrfiske och UL-utrustning.


Vi försökte behålla fokus och intala oss att vi fortfarande står och kastar på fiskar som vi inte ens vågar drömma om i våra hemmavatten. Den mentala kampen var hård och man pratade ibland nästan högt med sig själv för att verkligen låta övertygande. Skulle vårt äventyr rinna ut i sanden på detta sätt..? Visst, vi hade fångat fisk men räknade ändå med att få stånga i "rätta" förhållanden in i det sista. Klockan närmade sig 16 och normalt avrundade vi fisket för dagen kring 16-tiden.Strax innan vi var beredda att ge upp hoppet tilltog vinden en aning och båtarna började driva över det djupare området igen. Det var då teamets nyförvärv, Riki, halvt på skoj kastade ur sig frågan om vi får köpa lite tilläggstid och fiska 2 timmar längre. Ralph hörde sig för med Uwe och guiderna gav tummen upp! Väderförhållandena kändes plötsligt mycket bättre och gäddorna verkade aktivare igen. Strax innan detta fångade Lali, föga överraskande, dagens hittills största på 5-6 kg…

"No wind, no good"

De sista två timmarna fiskade vi med endast någon hundrameters avstånd mellan båtarna. Vi hade vid det här laget nått punkten när man byter bete lite onödigt ofta, i hopp om att hitta mirakeldraget som levererar något näst intill omöjligt. 

Men så händer det plötsligt! Det som gör att jag personligen har en sådan otrolig, nästan osund, passion för gäddfiske… 

Riki hänger på en Big McRubber i färgsättningen Mackerel Glow och i andra kastet berättar han hur han känner ett hugg och ett obeskrivbart motstånd. Vi ser från grannbåten att Ralph förbereder håven och inser att något större är på väg upp. När fisken sedan går i håven och man hör reaktionerna eka över vattnet säger vi åt vår guide Uwe att det troligtvis är en sevärd fisk och vi gör en snabbvisit till Ralphs båt… När vi närmar oss hör vi ett svammel av spekulationer och jag snappar upp "hon är nog nära 12 kg". 


Gäddan ligger i Ikea-påsen och vågen stannar slutligen på 13,15 kg. Hon mäts till 114 cm och ni kan föreställa er proportionerna.

13,15 kg - 114 cm
Ett mera osannolikt avslut på detta äventyr kunde man knappast ha väntat sig. 13-kilos gäddan blev resans sista fisk och hon tog i resans näst sista drift. Dessutom på lösköpt övertid när det redan börjat skymma en aning över havet. Riki putsade med denna gädda sitt personbästa med flera kilo och vi gratulerade honom till den magnifika skapelsen till gädda han just fångat. 


Vi fortsatte fisket för några minuter ännu efter att gäddan återfått sin frihet, men om vi någonsin tappade fokus under resan så var det nog under den sista halvtimmen efter att ha fått se en så sjukt mäktig skapelse live.

Övrigt:

Alla kvällar vi befann oss i Schaprode besökte vi restaurangen Schillings Gasthof där vi blev serverade jättegod mat. Detta är en restaurang som vi verkligen rekommenderar åt de som beger sig till Rügen. Under middagarna stiftade vi även bekantskap med flera gädd-gäng från Sverige och några engelsmän. 


För att knyta åt säcken kan man väl summera vår resa som verkligt lyckad och ett minne för livet. Visst hade det varit en otrolig upplevelse även utan 13+aren, men det är ju trots allt gäddor av denna kaliber som gör att fanatiska gäddjägare vallfärdar från halva världen till Rügens havsvikar för att för att få en chans att uppfylla sina drömmar. 

Slutligen tycker jag även att plussaren som sista slutligen högg gick till rätt adress. Till saken hör, att Riki hamnade skjuta på en axeloperation för att genomföra resan och fick därmed gå på smärtstillande mer eller mindre konstant. Att då utstå all denna påfrestning för både kropp och knopp gör att man absolut förtjänat sin inträdesbiljett till teamet. Han innehar den äkta passionen för gäddfisket och passar ypperligt in i BigPig-gänget.

Sätter punkt för detta kapitel med några bilder över oväntade incidenter man kan råka ut för under en roadtrip med detta sällskap till Tysklands gäddmecka...

"Das kleine steinskott in the front windruuto"... Gjorde ingen riktig "budgetare" med att anlita biluthyrningsbolaget Budget, +1000 euro på priset och bara att betala och se van ut...

Riki skulle en kväll visa en "Usain Bolt-rusch" på väg från restaurangen vilket resulterade i ett rejält hål i enda paret jeans som fanns med på resan. Till all lycka fanns en rulle silvertejp med i bagaget och byxorna lappades med hjälp av detta ihop enligt bästa förmåga, för att hålla manligheten något sånär privat under hemresan.
// Sundfors

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning, tummen upp för er grabbar!!

    SvaraRadera
  2. Bra och intressant juttu! Förgyllde min söndagsmorgon innan jobbet.

    SvaraRadera