25 mars 2015

Fem dagar förleksfiske

Ni läsare har säkert märkt att senaste inläggen på första sidan har ändrat. För den anledningen att när man surfar in med smartphone och har halvdålig täckning, tar det en evighet att ladda första sidan pga. alla bilder. Så från och med nu kommer alla inläggen att komma upp i en komprimerad form och man kan klicka in sig med: Läs mer. 


Tänkte skriva om mina senaste pass på förleksgädda.
Berättelsen börjar för två veckor sedan en Måndag morgon före jobbet. Har kvällskift så finns gott om tid för ett pass, gryningen-eftermiddag. Farkosten för dagen är en liten "båt" som vi har döpt till "Baljo" för att den påminner mera om en badbalja än om en båt. Den är så pinsamt liten att när man sitter på bakbänken och sträcker ut benen så vilar fötterna i fören. En primtiv farkost men behändig när man har en bit att släpa. Är kajaklös för tillfället så detta är närmst jag kommer kajakfisket. (Kommer inlägg om nya kajaker mm. i framtiden, stora saker pågång :) )Släpar båten och all utrustning till dagens fiskeplats, går lätt när marken och snön är lätt frusen. Dagens fiskemetod är flötestrolling, kommer också testa på flugfiske om jag hittar någon inbjudande plats.

Får ut betena, två fina mörtar och hinner fiska 10 minuter förrän första flötet dyker. Drar en mindre gädda. En till osv. Betena jag fiskar med är inte några snipbeten men ändå vill bara gäddor i 1-3 kgs klassen hugga. Kommer en "lite tyngre" någonstans i huggperioden, visar sig vara en ögonmåttsfyra som ger en rolig fight. Tar på en propellertacklad mört, propeller har visat sig effektivt på tröga vårgäddor.


Vinden för mig fint och jag får bromsa upp båten när jag driver uppströms och jag myser vid årorna i en bekväm brassestol från clas ohlsson. Solen har också börjat värma.


Rycks ur tankarna om hur bra man har det som slipper ut på sådana pass före jobbet när flötet gör ett "storgäddsdyk" på rätta stället. Väntar, väntar, väntar rycker till när jag spänt upp... tomt vevar som en tok för att förhoppnigsvis få kontakt, men gäddan har spottat.. Gaaah surt!

Fiskar på utan några flera kontakter, besluter mig att ta en fluggädda har ett mål att slå. Hinner harva iväg fyra halvtaskiga kast förrän en bättre gädda klipper flugan i ett låååångt stopp. Är en total nybörjare så varje fisk är ett lyckorus. Får fisken till båten efter några sidledes rusningar, väger fisken till 4,02 så ett fint flug pb får antecknas i böckerna. Putsar gamla pbt med 2 kilo. Det var ju enkelt.


Får några mindre gäddor på flötestrolling ännu före jag bryter lagom till jobbet. En fin premiär och mothuggsrosten är borta.


Onsdag
Min fru åker till Tyskland för att hälsa på sin syster. Har min chans att sova,fiska,jobba. Idag blir det spinnfiske från iskanten. Dagen börjar bra, med hugg på första kastet. Gädda i de två efterföljande kasten. Kör lite oldschool idag med en hemmamoddad Super Shad Rap som jag räknar ner en bra bit och lååångsam hemtagning med några spinnstopp.

En liten gädda som får vila på den tillfälliga landningsmattan.

Har ett rally med några mindre gäddor, men inga stora syns till. Sätter mig ner på iskanten i solen och äter Sunds berömda "Gäddjuneller". Tunnbröd, ost och skinka. Smör och annat kladd tar för länge att tillreda ;) Rulla ihop och njut.

Broddarna från Outworks.fi funkar bra på den hala iskanten.

Avslutar dagen på topp när jag tar tre gäddor på tre kast. Masar mig iväg till verkligheten.


Fredag
Bottenmete står på schemat. Har med fina betesfiskar och det känns hett. Kommer också att testa på sink and draw (i princip, spinnfiske med mört). Får ut båda spöna och det tar inte så länge förrän jag har små dragningar i den större av betesfiskarna. Drar aldrig iväg så jag prövar att spänna upp, inget där men mörten är lite sargad...bra start! Har några fina runs och lyckas kroka 3 av gäddorna, dock i mindre laget. Får också gädda på sink and draw efter två bom, svårt att veta när och hur man ska kroka.

Lördag
Spinnfiske från Rikis nyförvärv, en riktig passlig båt för äkta gäddfiske. Dagen börjar med genomfrusna spöringar,linspridare och händer. Får varsin mindre på en intressant plats där vi också bränner varsin finare. Ett riktigt Rügen hugg, när man krokar så finns ingenting där. Rikis lämnar efter sig några fina spöbugningar och smått förbannad fiskare. Testar på sink and draw vid ett bakvatten, tre kast och gäddkontakt. Spöt bugar djupt och rätas ut lika snabbt, daaamn den var finare!! Mooothugget var är duu! Upp kommer en trasig mört och fiskaren känner sig ennu trasigare.

Testar på trolling med Bigmacrubbers får en trea och varsin fyra. Den största fisken tappas tyvärr(igen). Spöt buugar djupt vid hugget och Riki tror att jag har i botten. Drar ur växeln och jag börjar drilla. Gäddan går från sida till sida en bit ut och sen kommer den tomma känslan. Neeej inte igen...Varför krokade jag inte bättre, varför varför. Fiskar till klockan tre och väljer att bryta. Fin dag med allt från iskallt till så varmt att man fick lätta på kläderna. Börjar var redigt insliten redan efter allt jobbande och fiskande. "You can't win some if you don't loose some"


Söndag
Kommer i ett senare inlägg. "Innovativt projekt"


En vecka senare dvs denna vecka

Jobbar hela helgen så jag får lös Måndagen för gäddfiske. Vaknar på morgonen lite småtrött och ofokuserad efter allt svetsade och slipande i helgen. Snöblandat regn är lovat och snöblandat regn och lågtryck möter mig när jag tittar ut. Idag blir det blött och kallt men lämna hemma går ju bara inte. Fiske med Baljo igen, splitternytt område för mig. Utan ekolod är alltid spännande i en kuperad å.
Börjar med att glömma en viktig träbit som håller elmotorn på plats. Fixar det Mac Gyver style med ett spärrskaft som jag hittar i bilen.


Beger mig ut och får börja med att bryta lite drivis. Zick zackar på en stund förrän jag slipper förbi isen som samlats. Släpper ut två flöten och båda tar i botten, ekolod? Tar mig en bit högre upp i systemet. Ännu grundare... Söker mig vidare till ett område "som brukar vara bra på hösten" (inside team info). För att slippa dit hamnar jag att ta mig upp för en fors, steg 5 på elmotorn och ro allt vad man orkar. Kommer till hotspoten men strömmen är för hård, är ju här för att fiska så jag släpper ut två tackel med halvhöga förhoppningar. Puttrar på med elmotorn, ro går ju inte med detta flöde. Uttrycker min frustration på team whatsappen. Är i ofokus stadiet redan...Tar några minuter och Björn ringer till undsättning, berättar några intressanta tips som ger mig ny fart att fortsätta, vevar upp betena och fortsätter i snigelfart. 
Upptäcker en fin lugnflytande kant som jag besluter mig att fiska på hemvägen. Forsätter en bit tills jag kommer till en inbuktning som jag skall sätta några flötesdrifter på. Första driften och flötet guppar till för att helt försvinna. Yes! Krokar efter en stunds väntan, lite finare motstånd men strömmen lurar lite. Får upp en 3,5a som jag krokar av vid båtkanten. Ger en liten självförtroendeboost. Tar några drifter till men inget intressant händer.Åker neråt igen till den intressanta kanten och ankrar en bit upp. Släpper ett flöte och det hugger redan i först driften. Flötet hoppar till och försvinner. Igen lyckas mothugget och nu gungar det på bättre, gäddan går djupt och hålls nere tills jag får uppressat den till ytan vid sidan av båten. En fet femma bryter ytan och jag håvar den så att jag får krokat lös den säkert i den hårda strömmen. Gäddan väger 5,25 och är 90 cm lång, en fet och välkonditionerad gädda!


Känner att jag lyckats på denna sträcka och besluter mig att köra på en kändare sträcka. Klockan har hunnit passera en bra bit över tolv och jag funderar på om det bästa av dagen har passerat i sökandet.

Upp med båten och iväg till nästa plats, blir en sjösättning på land i vanlig manner. Får dra båten en bra bit ismetepulkastyle. Lite lättare nu när jag lämnat ackun och elmotorn i bilen. Kommer ro väldigt sakta med långa stopp. Betesfiskarna ut, klockan har nog passerat en bra bit över 1. Hinner inte fundera länge på bu eller bä förrän det hugger. Kommer upp en trea och vid avkrokningen börjar baitrunnern på andra spöt knarra, denna är också en liten fet gädda. Fint med dubbelhugg sådär snabbt.

Ror på sakta motströms och svänger båten nu som då, så att jag får mörtarna att stiga och sjunka för extra attraktion. Har tagit upp ena spöt för rensning av skräp och inställande av djup, håller på att släppa ut det igen när jag ser att andra spöt böjs och baitrunnern börjar knarra. I tumulten glömmer jag att veva upp andra spöt. Krokar nästa genast och känner bra motstånd följt av små skakningar, konstigt känns det. Men sedan börjar gäddan bete sig som en större individ. Borrar djupt och jag får riktit pumpa för att få den till ytan. Båten har väl snurrat nåt varv och andra spöt har trasslat in i huvan på flytjackan. Får håvat gäddan och upptäcker att den är riktigt groov! Härligt, tillsist en finare förlekare! Snöblandat regn har vräkt ner i skurar hela dagen och jag börja vara redigt genomsur. Men nu sprider sig värmen i kroppen. Avkrokningen sker smärtfritt på ikeakassen och jag får beundra den fetaste gäddan jag någonsin fått. Vågen stannar på 9,1 kg och jag mäter den till endast 104cm med en omkrets på 54cm. Tar några snabba bilder, en med självutlösare också, syns hur fuktigt det är när bilden suddas lite.

Poletten faller ner och trappan upp till 11 kg är ett faktum. Tänder pb cigarren och går och njuter i ett glädje rus och funderar om jag ska bryta för idag. Jackan blöter redan igenom. Men fiskesuget tar över. Byter trekrokstackel och fortsätter fisket.

Hinner inte fiska så länge när jag i en lång roddpaus får beskåda ett till flötdyk. Nu är jag med på noterna och vevar upp andra spöt före. Får krokat gäddan och denna stångar också bra. Kämpar upp den till ytan och jag upptäcker att denna är större också. Driver till land och krokar av den. Väger den till 7,05 kg och 100cm lång yes! Ännu en metersgädda!
Fiskar med gott flyt upp alla betesfiskarna, har en 4,5:a ennu som topp. Denna dag går till historien som en av de få gånger som man blir utan betesfisk. Hade med 12 beten och alla tog slut. Hade någon bom men då fick jag med mörten upp också. Så något över 10 gäddor på förleksfiske är helt hyffsat! Kämpar den tunga glasfiberbåten tillbaka till bilen och för varje tung meter tänker jag bara på hur lätt det skulle vara med en kajak.

Det var allt för mig denna gång men kommer nya inlägg inom kort!

Mvh. Frank B
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar