01 juni 2015

Efterleks fiske.

Just nu är vi mitt inne i efterleks fisket.
Att fiska på efterleks gädda är ju det mest action fyllda och roligaste fisket under året.

Hittar man något ställen där mycket gäddor varit in och lekt så är det egentligen bara att ha draget i
vattnet så hugger fisk. Nu är det bara att kasta av vasskanter och grunda områden, så er man stora "plogar" som kommer efter betet. Pang. Det bara flyger och skvätter i ytan då gäddorna med all makt försöker skaka sig loss. En del hoppar högt och snurrar akrobatiskt i luften medan de lite större brottas mera på djupet.
Ifall man tröttnar på att stå och kasta går det lätt att köra "jerk trolling".
Eftersom fisket oftast sker på grundare än 3 meter just nu går det inte att köra trolling med wobblers, som oftast dyker alltför djupt. Eller det går om man filar ner tungan, men vi har märkt att jerkbeten som går runt 1.5 meter funkar bäst just nu. När det är som mest "på gång" hinner man sällan ens ta fram kaffe termosen mellan huggen! Nu är det lätt att få meters fisk, dock är det lättviktare vi fiskar nu så att få en tio kilos gädda är näst intill omöjligt! Men på de passen vi hunnit med nu så har det iallafall kommit meters fisk åt alla.
Kvällens första gädda 7800g och 107cm.
Det blev ett kvällpass med familjen i måndags och vi hade bara haft betena i vattnet några minuter innan denna gädda attackerade min trogna westin sorlas. 
Kul med bättre fiske och kvällen var räddad. Det blev bara tre gäddor denna kväll men alltid kul när det levereras. Bortsett från en snipa kvällen innan så hade jag kört ca 15 bompass, i sju veckors tid innan denna dam. Så underbart att känna tvivlen på sig själv blåsa bort igen ! :)

Redan nästa kväll var det dags igen, detta kvällspass guidade jag nytt pb åt en arbetskollega.
Kvällens största gädda vägde 6050g och knappa metern, 98cm för att vara exakt. Jag hade lovat att ta med honom någon gång när gäddorna är på hugget, eftersom hans fiske karriär varit väldigt trög hittills. Faktiskt så trögt att han sagt att han aldrig skulle fiska mera om han inte fick en fisk under hans sista pass förra året. Lyckligtvis så fick han en regnbågs forell det passet, och fortsatte.
Detta pass fick han tre gäddor, och den andra för kvällen fick han nog skryta om för kollegorna nästa dag!


6050g 98cm
Även denna gädda tog min hårt tuggade westin sorlas. Kvällen var så gott som räddad, men vi hoppades att hans son och fiske kompis skulle få lyfta in en gädda ännu under kvällen. Han hade nog haft kontakt men en finare under kvällen, men tappade henne efter en liten dans i vattenytan.
Klockan närmade sig 22.00 och vi hade börjat blocka ihop, när han fick att kraftigt spöböj. Jag han nog tro att det var bottennapp men blev glad då det började gunga i spöet. Vi landade gäddan och konstaterade att fruns spö kanske var i mjukare laget, då gäddan vägde 1140g. Kvällen var fullbordad och vi avslutade fisket.

- westin sorlas - 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar