06 juli 2015

Kajakfiske öppnar upp nya möjligheter

Som ni tidigare kunnat läsa i bloggen hämtade fyra av oss bigpiggare hem nya kajaker från sverige. Jag som redan tidigare har funderat från och till på att "konvertera" till kajakfisket tog även tillfället i akt och fick hem en lagom inkörd kajak av självaste joel abrahamsson himself!


Redan första turen med den blev en ögonöppnare för mig. Naturen kom plötsligt påtagligt nära då man förflyttar sig nästan ljudlöst fram på vattnet. En skön känsla som är svår att förklara, ni måste helt enkelt uppleva den själva.

Nu har jag fiskat kajak en tid och min traditionella båt står bakom garaget och fylls med regnvatten numera. Den har endast använts då jag fiskat med pojken(2år gammal) eller om jag fiskat med polare som inte ännu skaffat kajak. Ja, eller fisketävlingar som kräver båt och 2 fiskare i den, förstås.

 Tävlingen "vårböjjet 2015" - Jag och Riki fiskade som lag och hade otroligt bra flyt hela dagen och vann både med 5 längsta gäddor och Riki lyckades kroka vinnarfisken - 9,9kg 112cm.

Nu är vi inne i Juli månad och seriöst gäddfiske är på paus fram till hösten.

Förra veckan fick jag förfrågan av Frank ifall jag var sugen på lite abborrmete med kajak.
Jag kollade med "chefen" och det kom grönt ljus. Vi bestämde att Torsdag skulle bli bra.

Vi jobbade båda morgonskifte, så det blev ett kvällspass.
Då vi slutat jobbet åkte vi hem och packade grejer och kajaker, sedan blev det "småmörtsmete" i en liten sjö som ligger nära till hands.

Frank visade sitt kunnande på finlir ;p

När vi stått där i skogsgläntan och svettats tillräckligt länge för att få ihop tillräckligt med små mört började klockan närma sig 17 tiden. Jag kan ju tillägga att det slogs värmerekord i finland detta år just denna dag.

Vi hoppade i bilarna och åkte iväg till nästa sjö.

Vid 18 tiden hade vi fått kajakerna sjösatta och vårt fiske efter abborre kunde köra igång på riktigt. Det tog inte många sekunder innan mitt ena flöte dök under vattnet. Jag var inte alls förberedd, och fibblade bort chansen totalt.

Några missade hugg och en massa svordomar senare paddlar jag över ett område med fina ekon på lodet. Plötsligt hugger det till på ena spöt. Jag krokar och känner några stötar, sen lossar den! Fuuuck!
Frustrationen på topp! Samtidigt som jag vevar in flötet som jag just hade hugg på ser jag det andra flötet sjunka. Det sjönk så försiktigt att tanken slog mej att jag eventuellt blyat ner det lite för mycket.
Men strax där efter märker jag att det har dragit ut linan åt sidan.

Jag krokar och drillar. Då fisken slår i ytan ropar jag till Frank att det troligtvis är en gädda, men sekunden därefter ser jag bredsidan på borren och jag börjar ropa åt frank att det nog ÄR en borre !!!

"den ser STOR ut !!"

"JAG KOMMER MED HÅVEN!" ropar Frank tillbaka !

Några minuter senare vägs och mäts den och vi kan konstatera att jag tagit PB på abborre ur kajak !1140g 45cm sommarborre


Vi fortsatte fisket hela kvällen och jag lyckades landa en abborr till på 480g. Frank fick flertalet små gäddor men han missade många som troligtvis var abborrar.

Vi hade underbart fiske. Fint väder. Allt man bara kunde önska sig just den här kvällen.
Men utan kajaker hade vi knappast fiskat i denna sjö överhuvudtaget.
Det finns ingen båtramp i denna sjö.

Kajaken öppnar upp nya äventyr.

/Daniel Lali Vähäkangas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar