21 september 2015

Storgäddsatsning i Norrland del 2

Fortsättning på blogginlägget.

Efter hugget är vi fylld av nytt hopp och trollar av platsen flera varv, inget mera händer och vi kör tills det blir mörkt.


Fin och varm kväll


Tillbaka vid stugan börjar vi diskutera morgondagens strategi. Det är dagen som alla "gäddparametrar" ska stämma så vi vill göra det bästa av situationen. Vi hade hoppats på att hitta en plats att fiska på lördag, men vi är väldigt kluvna med tanke på fisket dagarna före.

Lördag morgon kommer med dimma enda upp till stugan. Lite oinspirerade tar vi fram kartan vid frukostbordet och börjar söka. Hittar en intressant sjö, lite mera i vårt stuk. Sådär lite undangömd med förhoppningsvis platser att få i båtarna. Förbereder några smörgåsar för morgonpasset, vi testar och omgrupperar om det skiter sig.

Kommer till sjön och har problem att hitta ett isättningsställe, tillsist  hittar vi en glänta i snåren där människan har varit tidigare. Ingen ide att försöka backa ner båtarna i den branta backen ner till sjön, får helt kallt skuffa ner dem och hoppas på att vi får upp dem sen.


Såja, en äkta båtramp 

Stuvar ner all utrustning i båtarna, och ger oss ut i dimman. Sikten kan inte vara längre en 50-100m. Besluter oss för att hålla oss med ena kanten synlig och på så sätt bilda en uppfattning av djupet i sjön. Märker redan från början att det är förvånansvärt långgrunt. 


"Bonnatrolling" på 0,8-1m

Kör en bra bit och ekolodet stumt på runt 1m, startar tom. om ekolodet för jag tror att det har hakat upp sig på något konstigt sätt. Sundfors tar fram sin telefon och söker efter vår position, pga halvdålig sändning hackar bilden och vi vågar inte navigera oss med hjälp av den. Då slår det mig, mitt ekolod är ju utrustat med plotter så den går ju att använda. (Har nytt lod men inget kartkort ennu).
Tar fram kompassfunktion och besluter oss att köra i en rak linje till andra sidan. I samma veva märker vi att djupet har gått ner till 3m. 

Börjar skymta land och börjar söka av kanten, 3, 3,4, 3,5 , 4 , 5 , 6,5 , 7, osv. Jag och Sund skriker rakt uut! Det ligger också fullt med betesfisk under båten. Upprymd av upptäckten, stressar vi på vobblers på våra spön. Hade beslutat att trolla med paravaner idag. Slänger ut en gammal sjunkzalt och ska haka på en paravan, börjar rycka nåt fruktansvärt i linan. Lite tagen på sängen bommar jag första fisken, men bitmärkena i vobblern bevittnar om brutala gäddor.

Det som följer är totalkaos, hinner inte få ut fyra spön före det hugger. Gäddorna biter i paravanerna hoppar flera gånger och missar. Starka gäddor som drar iväg djupt fast storleken är mindre. Tappar räkningen på hur många som avkrokas. Styrkan på fiskarna är något vi inte är van vid.

Dimman börjar lätta och vi får lite mera vind, Sund krokar av en vid båten.


Riki med en fin gädda


Ögonmåttsfemma, största i båten för oss på morgonpasset.

Fisket lugnar ner sig och vi besluter oss för att åka till land för att vila och hämta betesfisk och metspöna. Vi är alla upprymda hur morgonen startat och vi tror på större fiskar framöver.

Metoden vi ska testa är driftfiske med flötena efter och spinnfiske Rugen-style. En metod vi börjat utveckla efter vår Rugenresa. Redan vid första driften har vi gäddkontakt. Vid tredje driften har Sund en finare "gungare" och en stark sexa håvas.Tar inte länge förrän Riki står med böjt spö.


7,7 kg 102 cm

Nu fiskar vi med fint flyt och femmorna krokas av vid båten i snabb takt, gäddorna fajtar brutalt i det klara vattnet. Här kommer ett bildspel hur det kan se ut från åskådarplats när gäddfisket är pågång:Sundfors med en på 7,1 kg 105 cm, Riki med en "sexa".
Driftfiske när det är som bäst en på spinn och en på mete.

Bättre bild på sjuan.


Vita bukar, Sund med en metersfisk på "driftmete".

Release av en sexa.

Spinnfiske fungerade också.

Efter en tung fajt fanns styrka kvar att "explodera" iväg


Efter fisket lugnat ner sig började våra magar skrika. Hade bara tagit med några brödbitar så alla var utan mat. Beslöt oss för att här vill vi fiska till mörkret. Enda som fanns var att åka till närmaste Statoil efter hamburgare, blev en resa på lite över 100 km tur retur. Jag och Sund kom fram till att detta måste vara vår längsta "takeaway" någonsin.


Slut gäddfiskare väntar på hamburgar leverans
i den tysta vildmarken. Riki och Sundfors fick 
uppleva den sköna tystnaden dessa vidder erbjuder.

Vattnet låg spegelblankt och tystnaden var total när vi återvänder. För att vara rättvis mot naturen skulle vi flötestrolla med att ro istället för med elmotorn. Fisket har lugnat ner avsevärt men har nog några fiskar upp, Sundfors tar kvällspassets största i de tilltagande mörkret.

Härjar som alltid vid sidan av båten

5-6 kg

Med tanke på dagens toppar så ville vi ge sjön en chans nästa morgon också. Ska åka hem denna dag också så vi hinner bara fiska morgonpasset. Lämnar ut båtarna och kör tillbaks till stugan för att städa och ställa iordning så vi slipper iväg tidigt nästa morgon.

Morgonen kommer med den obligatoriska dimman, men nu har vi plotter så det kommer ta snabbare att navigera. Vi skulle ta vid där vi slutade kvällen före, flötestrolling.

Jag krokar på en större björkna som jag så många gånger brukar ångra. Svårt att kroka på björkna, otaliga fiskar har bommats på björkna.

Vi trollar med fyra spön och döda beten. Hinner inte komma långt förrän linan på mitt spö löper ut, spöt med björknan! Alltid spännande med hugg på större beten! Linan löper fint ut, och jag krokar, motståndet är fint och det är tungt. Gäddan går bara djupt och jag står och drillar i fören. Den börjar simma framåt och jag säger åt Sund att titta hur hårt den drar båten, i 0,7 knop dras båten. Får svängd gäddan och hamnar att pumpa så hårt jag tror att tacklet håller. Det gungar på bra i djupet. Efter några rusningar får jag upp gäddan och Sund håvar på första försöket.

Spekulationer slängs fram och tillbaka, men bästa indikatorn är alltid när knäna skälver så att hela båten skakar så är fisken över tio.

Sagolikt, lättande spökdimma och sugga i håven

"Hu lang kan en gäddo bli?"


Gäddans längd efter två mätningar blir till 120 cm, första mätningen på 121 cm utbrister Sund "int kan o va såde lang" så vi mäter pånytt och längden landar på 120cm. Vikten fastställs till 11,04 kg!
Min sjätte tia och nytt längdpb! Dessutom kommer den upp till magiska 120 cm! NORRLAND har betalat tillslut. Då visste vi inte vad som komma skall...

Fortsätter med flötestrollingen och vi drar några gäddor över metern. Den märkvärdigaste är en på 6,34 kg som Sund drar av spöt i mothugget. Där står han och drillar med halvt spö, vi skrattar åt händelsen. Han tar av linan tar bort spöhalvan och tacklar om pånytt med halvt spö. Måste ju fiska vidare!

Mr. Spöknäckare, sjuk kraft i mothuggen. Tredje spöt han krokat av!Sundfors bänder

Huggen ebbar ut och det börjar blåsa upp så vi återgår till driftfisket. Tar en drift utan några händelser. I slutet på andra driften har Sund en bättre följare på en McRubber papegoj men sjögräs på krokarna gör att gäddan tvekar och vänder.

När vi endå inte haft större lycka på driftfisket så börjar vi trolla istället så vi får vila ryggarna lite. Hakar på en sjunkzalt och en westins jätte med paravaner. Sund säger att han vill få en gädda på McRubbern så han kastar ut och börjar bonnatrolla (trolling med handhållet spö).
Vi svänger ganska brant så sjunkzalten får bra fart i ytterkurvan och en trea hugger. Krokar loss och släpper ut pånytt.

När paravanen har dragit ut bra åt sidan kommer ett redigt hugg på Sunds spö. Det böjer ner till handtaget. Står lugnt vid sidan och dricker kaffe sålänge han drillar, har sett hur starka metersgäddorna är så jag står lungt och stirrar ner i djupet. Efter några rusningar på tung slir förrän vi sett gäddan vittnar om en större gädda. Skymtar något större i djupet och kaffekoppen flyger och jag dyker på håven.

Första håvförsöket skiter sig nästan, ena stingern hänger löst och det är centimetern ifrån att fastna i håvnätet. Drar undan håven och gäddan tvärvänder å drar iväg på en 10meters rusning, ser hur Sund spänner sliren och tvingar upp gäddan. Håvningen går bra och vi får uppleva knädarr igen! 

Kan denna var över tio också!? Mycket riktigt gäddan är 117 cm lång med en vikt på 10,06! Två över tio på samma dag! Helsjukt..
Release

Sundfors och Riki har följt med från sidan och de bonnatrollar för fullt. Hade beslutat att fortsätta en stund ennu med tanke på Sunds gädda.

Efter en stund är det Rikis tur att drilla tungt, dagens första gädda för honom. Ser att spöt är djupt bugat, så vi vevar upp och kör närmare. Enligt honom kändes tyngden först som att han hade kört sin Westins Jätte i botten. Kommer dit perfekt till håvningen!


Väldigt fin gädda på 9,80 kg 116 cm, 
andra Gäddan som faller utanför 10 strecket med
en mörts marginal iår för Riki. Kör en stund till och avbryter så att vi hinner hem någotsånär tidigt. Har endå ungefär 700 km i bil kvar denna dag. Båtarna blir en kämpig historia att få upp, men 4 gäddfiskare som tar i allt vad de orkar löste det sig tillsist. När jag står där dubbelvikt och flämtar med blodsmak i munnen tänker jag, dehär gör vi om...Med Kajak! 

Vi få ennu en gång fastslå att detta är gäddfiske, från ingenting till allting! Vid halvvägs hem har vi nästan bokat nästa resa upp. Så snabbt glömmer man tröga dagarna. Ismete efter grova spöknäckare! Det är en annan historia..


Mvh. Frank B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar