03 april 2016

Hårdsatsning från hemmaisarna... Norrland kallar!

För en tid sedan blev jag på arbetet "tvingad" att pricka in några semesterdagar som blivit över från år 2015. Kollade passlig tidpunkt att slå igen dörren vid kontoret, varefter gäddhjärnan började gå på högvarv. Efter ett snack med frugan fick jag imärkt dagarna - Planen var att köra en hårdare satsning i några sjöar under så många morgnar som möjligt. Tanken var alltså att fiska främst förmiddagar, för att sen även kunna tillbringa tid med familjen. Klockan ringde mellan 4-5 samtliga morgnar, så lite zombievarning rådde det nog vissa dagar när man kom hem runt 14-15 tiden...

Dag 1

Känd plats sedan tidigare, där det fångats storfisk även denna vinter. Spöna riggade när solen kröp upp och första fällen resulterade i nån mindre gädda. Med under detta pass var även Simon S, så vi täckte av platsen rätt bra med våra spön. Rätt tidigt under förmiddagen löser vippan ut till ett spö jag riggat med en stor död betesfisk, som jag placerat mellan 5 levande mörtar. Simon filmar drillen och upp kommer äntligen en bättre fisk.


Gäddan vägde en bit över 7 kg och mättes till 102 cm. Skönt att man äntligen lyckas "leverera", när man ändå investerat rätt så rejält med timmar utan utdelning tidigare under säsongen. Dagen fortsätter med sporadiska hugg nästan över hela fältet, men inga större gäddor synade isen.

Dag 2

Extremt tidig väckning och lite över en timme i bil. Spöna utradade när solen gick upp och första fället efter ca 1/2 timme på en stor död betesfisk. Pulsen stiger när jag rusar iväg till hålet näst längst bort. Linan rullar fint av spolen medan jag riggar actionkameran bredvid hålet. Gäddan stannar strax innan jag skall sätta in mothugget - böjer mig ner och känner försiktigt på linan. Tar in 1/2 meter, 1 meter, 2 meter osv... Upp vevar jag ett tomt tackel och tankarna som går genom huvudet tåls inte att skrivas ner såhär i efterhand... Riggar en ny betesfisk och slår upp en kopp kaffe. Jag hade noggrant kollat vädret alla dagar innan jag åkte ut och jag var medveten om att det skulle bli en dag med friska vindar över isen... Visade sig efter ca 2 timmars fiske att allt från gäddorna till vädergudarna var emot mig. Kändes som om orkanvindar drog över isen och brassestolen slog i ryggen strax man ställde sig upp för att uträtta något.


Förstås hade man ju även prickat dagens pass till den absolut mest vindpinade ändan av sjön. Allt kändes fel och efter att några vippor löst ut av vinden blev jag tvungen att knipa fast linorna hårdare än normalt - rätt så mycket hårdare... Detta ledde i sin tur till att betesfiskarna saknades från tacklen vid flera tillfällen, utan att vipporna hade löst ut vid huggen. Få är de pass man ångrar när man kör hem, men detta var nog en av dem. Ändå satt man av dagen i stormen och väntade på ett mirakel… #timmartillkontot…

Dag 3

Ett par dagars vila och alarmet ställdes igen på strax efter 04. Ute på isen med Simon igen och samtliga spön riggade när solen sakta kryper över trädtopparna. Jag var på slutrakan med riggandet av det sista spöet när vippan till ett av de tidigare riggade löser ut bakom mig med ett ljudligt skrammel. Simon har en gädda han missar strax innan detta. Härligt med de första huggen redan kring halv 7-tiden. Gäddan tar lina och jag sätter in mothugget med det samma. Efter en kort fight kommer en fin gädda i verkligt god kondition upp för att låta sig plåtas.


Gäddan mäts till 98 cm och väger 7,5 kg. 

Efter detta var det lugnt ett tag. Nästa fäll kommer på mitt spö längst bort. På 1-krokstacklet sitter en levande betesfisk modell större. Även här sitter mothugget och även denna gädda känns hyfsad..! Härligt när de små knycken uteblir och damen som finns i andra ändan bara går och förlitar sig på sin egen vikt i rusningarna… Ett par gånger går gäddan när hon närmar sig hålet, men efter en liten stund låter hon sig snällt lyftas upp för några foton. Även denna gädda visade sig vara riktigt väl konditionerad. 

7,2 kg -96 cm
Rätt så sanslös start på dagen med två landade gäddor, varav två 7+are. Efter detta hann det heller inte gå länge innan det var Simons tur att bända. Hugg nära campen och bra motstånd i mothugget. 


Upp kommer en 93-centare på 6,5 kg. Om jag kommer rätt ihåg, så hade allt detta hänt innan klockan var halv 9. Förhoppningarna blev ju inte mindre med denna start på dagen, men tyvärr dog allting ut efter kl. 10. 

1-2 gäddor till synade isen, men i övrigt blev det bara att sitta av timmarna tills vi packade ihop kring 14-tiden.

Dag 4.

Efter en spya på väggen i barnrummet mitt i natten blev det lite funderingar om jag skulle åka iväg alls på morgonen. Dock verkade illamåendet ha varit snabbt övergående och eftersom natten i övrigt förlöpte lugnt, så var jag iväg innan klockan slog 5.

Allting riggat i soluppgången och andra projektet till en rätt så främmande sjö. Det dröjde inte länge innan första vippan signalerade hugg. Upp kommer en gädda i 2-kilosklassen och när jag håller på krokar loss denna hugger det i andra ändan av fältet. Rask språngmarsch över isen, men tyvärr missar jag den andra gäddan. I nästa dubbelhugg blir det andra den mer intressanta. Av någon orsak känner jag alltid pulsen stiga när vippan studsar upp till de spön som fiskas med döda betesfiskar - Särskilt när de placerats mellan spön med levande beten. Mothugget sitter och gäddan ger en rätt så bra kamp innan hon låter sig styras upp i den nästan halvmeter tjocka isen.

5 kg och 90+cm (ursäkta kvalitén på bilden...) 
Efter denna gädda dog det ut igen. Faktiskt så till den grad, att jag somnade för några minuter i stolen… Vaknade med ett ryck och studsade upp. Ingen fara, inga vajande vippor kunde konstateras över fältet. 

Mellan kl. 10 och 11 tog det fart igen och eftermiddagen bjöd på rejält med action. Dagen gav totalt 13 händelser, varav 9 landade gäddor. De allra flesta var rätt så små till kalibern senare på dagen, men roligt att ibland få uppleva lite actionfiske även från isen.


Vid 14-tiden plockade jag upp grejerna och åkte hem.

"Norrland" nämndes även i rubriken… 

Som många kanske vet, så gjorde vi vår första riktade gäddsatsning norrut med teamet förra höstas. Frank har skrivit om detta i ett tvådelat inlägg… Del 1 och Del 2

Projektet såg länge ut att bli ett riktigt brakfiasko, men så händer det som bara kan hända när man fiskar gädda. 
Rätt så talande min...
Allt slår om över en natt och från de småsura minerna de två första dagarna, så tappar vi sista dagen räkningen för hur många metersgäddor vi krokar loss. 

120 cm Norrlandsgädda...
Det magiska fisket den sista dagen och förmiddagen när vi reste hem, gjorde att vi inte hunnit korsa gränsen till Finland ens innan vi började fundera på att åka tillbaka och ismeta från vårisarna - Och så blir det! 

Den 6.4 åker vi iväg igen och tanken är att vi skall fiska 3 dagar. Denna gång har vi även tänkt dokumentera projektet med levande bilder. Film av spektaklet utlovas alltså! Vi har även i övrigt nu kört igång med editerande av gammalt material, så genom att prenumerera på vår Youtube-kanal så hittar ni det allra senaste som laddats upp. Vågar inte lova att det alltid delas här via bloggen. 

Håll i hatten!

/ Sundfors

1 kommentar: