15 april 2016

Ismete 2016.

Tänkte sammanfatta lite av ismete säsongen 2016.

Vintern och kylan kom snabbt som en oljad blixt här i trakten, och på första passet i december som brukar vara lite våghalsigt, hade vi redan 20-30cm bra kärnis.
Första passet gjorde jag (Björn) men Lali från teamet på ett vatten som vi inte smetat från förr.
Några öppet vatten pass har gjorts där utan större framgång, men det känns som ett potentiellt storgädd vatten.
Sen vi hade radat ut spöna tog det inte alltför lång tid innan det small till på mitt spö närmast land, mothugget satt bra och efter en kort fight kunde jag landa min första gädda för säsongen.
Bra start och gäddan vägde några gram under sju kilo och mätte 101cm.
Under förmiddagen landade Lali en gädda på 5.6kg och vi hade några missade hugg innan det trögare till för resten av dagen.

Säsongens första gädda och metern spräckt :)
Ismete säsongen blev ganska tuff här då redan på följande pass så var isen runt halvmetern och den hårdaste jag borrat i under min 6-åriga ismete karriär. Och fisket blev inte direkt bättre än första passet. Ett pass minns jag att jag borrade i botten på första hålet, så det blev att köra 2.5h tur retur för att få borren vässt, för att sedan nolla resten av dagen!

Men om man nöter på ändå så förr eller senare borde man ju träffa en bättre dag. Den 16:e februari var vi ute, Gustav,  Jonas Sund och Björn, och det blev Sunds tur att landa sin första metersfisk för säsongen. En riktigt stark gädda som med styrkan i fighten kunde ha varit riktigt grov.
Vågen stannade på 6740g och längden på 101,5cm.

Vi gratulerade Jonas till säsongens första på metern, och det blev också dagens ända hugg!

Några pass senare.. Den 1 mars drog jag mitt, för säsongen, längsta ismete pass och lycksdes landa några gäddor, trots att flera från nejden rapporterade noll fångst under dagen. Nöjd att få ha flytet med sig en dag åtminstone, när jag ändå satt 13h på isen. :)
Klockan 11.15 sprättade två vippor på samma gång upp, vippan närmast mig var 4m bort så det var inget tvivel vilken jag väljde först. Vid mothugget kände jag att det var en lite bättre fisk, stark och häftig fight på kort lina! Gäddan hade en riktigt vacker leopard prickig buk och i finaste kondition, inte ett huggmärke och alla fenor stora som en kajakpaddel!
Lätt den finaste på länge, ja kanske någonsin! :)


Minigrisen vägde 5.95kg på 95cm.
Det andra spöet hade haft besök av en mört tjuv, så ingen gädda där. Tredje och fjärde fället gav varsin snipa, första runt 2kg och den andra ca 4kg. Då jag kollade klockan efter att jag återutsatt fyran så visade kl.11.45 vilket är för min del med fyra händelser på 30 min mest "rally" jag upplevde denna säsong!


Innom teamet har det testats många nya vatten denna vinter, vilket kan ha en negativ inverkan på leveranserna. Det har inte kommit upp lika många bättre fiskar som förr, men varför inte hitta sina helt egna pärle sjöar. När man väl hittar en sån känns varje gädda mera värdeful på nåt vis!
Sen är det bara att spendera tid och tid och åter tid där, för att en dag träffa rätt där och sitta med en livs fisk i famnen och få känna sig löjligt nöjd.

Eftersom halva teamet var och hittade en sån sjö i höstas så bestämde vi oss för att göra en ismete satsning där i vinter. Nu i skrivande stund håller Sundfors på att editera allt filmmaterial från satsningen och det kommer upp både blogg inlägg och en film om det hela inom några dagar! :)
En ismete resa som började förra veckan på onsdag och slutade i söndags, där vi körde "all in" på stor fisk, planerade noggrant allt, och ställde oss för full vinter, fastän det kändes lite onödigt då det var snöfritt och knappt någon is kvar här hemma!Fortsättning i nästa inlägg. I filmen som kommer så släpper vi måtten på gäddorna och så en del underhållning för den som inte bryr sig om fisket ! :)

Ut och fiska och ha det bäst! : Björn Snellman


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar