21 augusti 2016

Semestergädda uppe i norr!

Får väl här till en början be lite om ursäkt för sen rapport, men vad brukar man säga - Bättre sent än aldrig...

Som de flesta säkert läst och sett, så lyckades Lali ta sig iväg på en blixtvisit helt solo till Norrland i början av Juli. En rätt så brutal blixtvisit innehållande 10+gädda och samtidigt ett nytt personbästa!


Under min andra semestervecka visade det sig att Lali fick ut jackan igen för ett lite längre projekt. Efter en snabb konversation över whatsapp var diskussionen igång även på hemmaplan hos mig, ifall även jag skulle haka på. Söndagkväll vid 22-tiden påbörjades förhandlingarna och vid 12-tiden på måndag var vi iväg! Rätt sanslöst vilken underbart förstående fru man har!

Vägen till friheten och tystnaden...
Det är helt underbart att ibland få lämna civilisationen och dra sig undan till ställen där man kan njuta till fullo av tystnaden och det vackra här i världen. För egen del, så är det bland annat dessa "utflykter" som ger mig energi och kraft att fortsätta nöta kontorsgolven och hålla takten i hamsterhjulet. Att lämna alla påhittade måsten som annars så gärna styr vardagen är fantastiskt - Att man dessutom slipper ut och jaga grovgädda helt ostört med full fokus gör ju inte det hela sämre på nåt sätt...

Hursomhelst, efter ca 8 timmar i bil nådde vi destinationen.


Vi hann fiska ett par-tre timmar under måndagkväll. Det gick inte många minuter in i fisket innan Lali hade en första 3-4 kilos dansande kring kajaken.Förvånande för mig var, hur otroligt effektivt metet och flötestrollingen med döda betesfiskar var. I min värld har man hittills plockat fram metspöna och baitrunners-rullarna först till senhösten och den tidiga våren. Överraskande, men samtidigt lite förståeligt, eftersom vattentemperaturen var betydligt lägre i sjön där vi fiskade än här hemma.


Måndagkväll gav totalt 7-8 st. gäddor och vid 12-01 tiden paddlade vi iland för att sova nån timme innan morgonpasset.

Lalis Hiace - Det perfekta hotellet!
Tisdagen började liksom kvällen innan. Inte många minuter innan Lali igen drillar urstark klarvattengädda så rullen skriker i rusningarna. Hittills hade vi inte landat några jättegäddor, men många i 3-5 kilos klassen. Brutalstarka fiskar och egentligen helt obegripligt hur man hamnade drilla vissa innan man lyckades kroka av dem vid kajaken. Försökte ju förstås göra det så snabbt och smidigt som möjligt för att inte dränera gäddorna på alla krafter i fighterna.


Dagen förlöpte och huggen duggade stundvis ganska tätt. Någon halvtimme kunde ibland gå utan hugg, men fisket dog aldrig ut så det blev trögt att leta och paddla. I takt med att timmarna gick så hittade vi även en och annan bättre fisk. Lali började under förmiddagen med en 5+ på strax under metern. 


Senare på dagen kunde det gå lite mera tid mellan huggen. Någon gång på eftermiddagen lyckades jag, inom en timme, kroka två fina gäddor - 7,1 och 7,3 kg. Fisket fortsatte och det sinade i beteshinken för mig an efter att timmarna gick. Mot kvällen övergick jag till trolling med konstbeten, eftersom all betesfisk gått åt. 

Första hugget för mig kom under den första svängen över samma spot där jag tidigare krokat de båda 7:orna. En sjukt stark 6:a tog Braxlipen och lyckades slutligen även ha av toppen på mitt spö, innan jag lyckades säkra henne intill kajaken. Ofattbara krafter och stundvis verkligen utmanande att komma överens med projektilerna.


Vi avslutade kvällen lite tidigare än dagen innan, för att köra ett tidigt morgonpass på onsdagen innan vi skulle starta hemåt. 

Hann även med lite avkopplande abborrfiske på tisdag kväll...
Onsdagens fiske lämnade egentligen inte mycket att rapportera. Fisket var bra mycket trögare och vi lyckades peta upp endast ett fåtal gäddor av mindre modell.

Lali var uppmärksam med kameran under resan, så bjuder slutligen istället på lite mera actionbilder från tisdagens fiske.

Pumpadenskiten..!


Kände det började vara dags att få ut vad som skett under sommaren... Med höstfisket i antågande, så lär det inte bli överdrivet mycket tid över till bloggande, men vi gör vårt bästa.

Over and Out! 

// Sundfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar