23 oktober 2016

Trollingresan till ett mål

Enda sedan barnsben när jag fick åka ut med kanadensaren (kanoten) har jag trollat. Minns en gång när jag med inkapslade rullen trollade utanför sommarstugan, fick hugg eller betet tog i botten så spöt flög överbord. Hittade aldrig spöt men det ledde till att jag fick ett haspelspö som stora pojkarna hade.


Senare när jag blivit gammal nog att få köra båt började jag höra om att man kunde få gösar på trolling, en spöhållare skaffades till Risöplasten och man var mittiallt göstrollare. Lyckades väl med att få upp nån undermåttare men mest gäddsnipor. Största trollingsatsningen jag gjort efter gösar var när jag och min kompis Jesper kom fram till att man måste ha många spön om man ska lyckas. Gjorde av ett bräde mellan årklykorna så att vi kunde trolla med 5 spön. Körde 5 spön utan paravaner, trasslade förvånadsvärt lite. Fick gösar mer konsekventare och petade upp en finare gös på hela 1,5kg (stor gös på den tiden)..
Sedan började jag med bonnatrolling och lyckades få min första metersfisk i sällskap med Björn och Chrille. Första passet med Björn faktiskt, började bra!
Någon gång korsades mina vägar med Simon Slussnäs @pyytan77(insta). Han lärde mig mycket om trolling med paravaner samt en heldel annat om gäddtrolling. Som hungrig gäddfiskare kopierade man ju allt och lyckades faktiskt bra med gäddor upp till 6-7kg. Har nog kommit grisgäddor upp i båten på trolling men Sund har snuvat alla, har alltid huggt på hans spön ;)
Beslutade mig iår efter förra höstens lyckade satsning med en gädda på 9,56. Att allt trolling jag gav mig ut på skulle ske ensam så att jag har fyra spöns chans till storgädda. En lite självisk tanke men vill man lyckas måste man försöka helt ut.

Började redan i slutet av augusti och första passet gav en finare fisk på 100cm prick.


Nåt pass blåste bort och gäddor upp till 98cm hade jag fått, grishugget hade uteblivit ennu. Åkte ut en kall kväll efter jobbet och körde in i kaklet (tills det blir mörkt). Nollade totalt inte ett hugg, åkte till rampen tog upp båten. Hade en skön känsla i kroppen av det klara vädret och kände förhoppning över Jonas Sundfors trollingpass nästa dag. Hur det gick går att läsa i inlägget före detta. Sådan gädda stannar upp en lite och gör en att tänka, var det toppen av denna höst! En dag går, det blir shoptorsdag inget fiskepass i mina tankar. Går in från garaget och känner, det. Svårt att förklara men luftens friskhet och kölden. En plan utarbetas, åker nån timme till jobbet och får undan morgonrutinerna. Tar pekkanen och åker ut.

Planen går perfekt, får ut spöna lite över tie. Spegelungt och skönt. Startelvan ligger på Westins Jätte, Beastlytail 38, Blikobaits Bliko, Zalt 19cm. Trollar tomt en halvtimme, byter runt lite. Tar bort gummit och lägger en Cisco Kid och en Zam 22cm. En död halvtimme, börjar fundera på att vad har man gett sig in på i höst. Trolling är kul men i sunda mängder, spinnfiske drar mycket mera nujust.
Hittar ett område var betesfisken bryter ytan och ekolodskärmen skvallrar om aktivitet. Får ett hugg, bommar...bannas över den missade. Tar inte länge förrän jag drar en snipa på westinen, ut med den igen. Drar en 3,5:a på Zamen hinner releasa så hoppar Cisco kid spöt en mindre på den också. Känns bra med aktivitet.

Sneglar på papegojj zalt spöt, det har varit anonymt länge. Kollar ner i hinken och ser en moddad Rapala Super shad rap i blåvit kulör. Kallt i vattnet och sega gäddor pga snabbt temeperaturras i vattnet, perfekt! Riggar på den och drar ut den längst till höger. Trollar rakt en bra bit och ska börja svänga när Rapala spöt bugar och hålls nere! Griishugg!

Tar i och drar mothugg så paravanen lossnar, fjädrar till bra för spöt saknar styv ryggrad. 5+ stämpel meddetsamma, lugnar ner mig med att spöt har sladdrig ryggrad.
Gäddan hålls djupt och jag börjar pumpa med växeln i, gäddan börja simma mot den andra paravanen. Drar ur växeln och försöker styra gäddan mot rätt håll det tycker hon inte om så hon svarar med en ovanligt lång rusning. Lossar lite på sliren men då vinner jag ingen lina så på med slirbroms och i med växeln så det inte blir linsoppa av de andra spöna.
Gäddan närmar sig djupt men ingen skymt ennu. Ur med växeln för denna är större, pumpar vad jag vågar mot ytan och rusar fram till castingdeck. Gäddan kommer upp, oooohffff! Plussvarning! Håååveennn! Svarar med en rusning snett om fören, får upp den till ytan sträcker mig med håven. Gäddan vänder, nytt försök sträcker mig drar i spöt, halva gäddan gungar kritiskt över bygeln. Sträcker mig mera och lyfter, in the baaaaaag! Skriiker raakt ut, har ny håv en Fox rage XL och jag har kaverat att om en gädda ser stor ut i denna är den stor. Ryggen är bred och härlig, benen skakar och jag står och svammlar för mig själv helt handlingsförlamad. Vaknar upp med att jag befaller mig själv att, rensa spöna. Vevar upp spöna.

Befriar gäddan från wobblern och då känner jag vid gälgreppet redan, "plussargreppet". Jublar igen och tittar runt mig, hoppas ingen tror jag är i sjönöd. Taerar vågen med säcken. Lyfter in henne och märker att det finns mage samt rygg, spännande att se vad en sådan kloss väger. 11,71 möter mig på displayen. Äntligen en trollingplussare med råge samt min andra största gädda. Tar måtten 116cm och 54cm runt. Lägger gäddan i håven så hon får vila sig före några snabba foton förrän hon får friheten.

Hel och stor stjärt, riktig drömfisk


11,71 kg - 116 cm

Efter gäddan viftat iväg sitter jag bara och glor rakt ut och känner hur friden sätter sig i kroppen. Känslan av att lyckas med ett mål, tänder pb cigarren och plockar ihop grejjerna. Puttrar tillbaka mot hamnen med en skön värme i kroppen, mättad av fisket. Jag har lyckats jag är vid ett delmål, livet är underbart!
Vill också gratulera Jonas till sin fina fisk! Härligt med två 11+are ur samma båt samma vecka. Denna båt är annars den jag startade min trollingresa med, snacka om mojo!

Tack för ni läst! Nästa blogginlägg av mig kommer vara modifiering av wobblers. Börjar med Rapala Super shad rap och så går jag vidare om det finns tid samt motivation till det. 

Nu när gäddorna och betesfiskarna har vant sig vid temperaturraset i vattnet kommer de börjar klumpa ihop sig och gäddorna kommer frossa i dessa stim! Sluta inte fisket för att löven faller av träden och morgnarna börjar kännas kyliga. Fisket kan vara mer krävande, men tänk på inspinningshastigheten måste sänkas för gäddorna blir stelare. Lycka till med fisket och kom ihåg att ha roligt!

//Frank B1 kommentar:

  1. Du har en stor smak, om vi talar om den typen av vila. Men som för mig, jag föredrar att resa runt i världen. Jag vann det en hel del pengar genom att använda den här tjänsten https://basta-casinon.se/bonus-utan-insattning/. Du kan också prova det.

    SvaraRadera