27 juni 2017

Nattböjjet- En annorlunda gäddfisketävling

Hej alla!

Lugnt här på bloggen fast säsongen är i full gång. Som jag säkert tragglat tidigare så räcker tiden helt enkelt inte till för några våldsammare bloggrapporter så för att få snabbare rapporter om vad som är på gång får ni helt enkelt kolla in vår instagram. Men fiskar gör vi, så gott som dagligen är någon av oss ute vid något vatten och jagar rekordfiskarna.


Men nu till ämnen i rubriken.
De flesta av oss deltog för en tid sedan i Nattböjjet på lite olika sätt så jag tänkte här gå igenom evenemanget och presentera hur det var.
Björn och Gustav var med i egenskap av styrelsemedlemmar i arrangörsföreningen, Riki och Jontti som sponsorer, Frank och Laali som bollplank och också på plats med butiken mm samt Sundfors som deltagare. Men låt oss ändå börja från början med det hela.
Redan ifjol prövade Kållby-Edsevö fiskargille, där Gustav och Björn sitter i styrelsen, på att arrangera en gäddfisketävling i samband med Fiskets natt evenemanget. Evenemanget samlade då ca 40 deltagare och vi märkte att konceptet var lyckat. Så inför årets evenemang tog vi beslutet att i år kör vi ordentligt. Vi fick igenom att huvudvinsten detta år skulle bli en ordentlig utrustad fiskekajak.
Kajakkikalastus pojkarna var genast med på noterna och lovade hjälpa oss med arrangemangen och även leverera kajaken till ett bra pris.
Huvudvinsten
Vi bestämde att vi kör på samma sätt som ifjol. Ända större förändringen i reglerna var att detta år var det 3 längsta gäddorna som gällde till skillnad mot 2 ifjol. Målet i år var också att få ihop betydligt fler deltagare för att få ihop en så bra och högklassisk tävling som möjligt. Vi beslöt att tävlingen startar torsdagen 15.6 kl 18.00 och pågår till fredag kväll kl 23.00. Varför vi valt torsdag till fredag istället för fredag-lördag handlar kort och gott om att vi på detta sätt får målgången på fiskets natt med folk på plats från förr och också servering på plats.
Start och målplats skulle också i år vara Kållby simstrand.
Kort om reglerna så var det gäddfiske som gällde och varje deltagare skulle försöka få ihop tre så långa gäddor som möjligt. Gäddornas totallängd bildar varje deltagares totalresultat. Efter att en godkänd gädda(över 50cm) fångats skulle varje fiskare mäta upp gäddan i en mätränna, markera med tuschpenna och fotografera gäddan. Fiska fick man så gått som varsomhelst, men viktigast var att alla deltagare skulle försöka hinna in med mätrännan innan tiden går ut.

Så småningom började också några sponsorer droppa in. Eftersom Kjk levererade kajaken(en old town predator mx) åt oss till ett så bra pris så bestämde vi också att dom får ta butiken med sig till evenemanget och sälja fiskeprylar på plats. Deras kontakter har vi också haft stor nytta av i jakten på övriga priser.
Från Pure fishing fick vi loss ett grymt abborfiske set, ett Abu villain spö och en Revo sx20 rulle till. Ett helt sjukt bra set som vi alla dreglade över och gärna skulle vinna.
Björn visar upp abborfiskesetet
OPM international som är importör av en massa olika märken, bla a Savage gear, Lowrance, Patriot mm lovade sponsra evenemanget med ett ekolod och ett spö.
En annan av kjks kontakter är Reinstein lures från Sverige och också han lovade vara med och sponsra evenemanget. Från honom kom några riktigt fina jiggar.
Också Scandic marine ville vara med. Från dom kom två snygga flytvästar och båttvättmedel. Kurres jakt och fiske deltog med ett par Leech solbrillor. 
Men vi ska inte glömma våra lokala betesbyggare som alltid ställer upp. Både Riki och Jontti lovade direkt att dom sponsrar evenemanget. Sånt blir man glad av. Från dom kom det en hel del fina jiggar.

Sist men absolut inte minst tar vi HHsport i Karleby som direkt ville vara med. Dom gick direkt in och sponsrade priset till den som tar den största gäddan. Priset dom sponsrade var ett Abu volatile 70-250g spö med en Abu ambassadeur pro rocket rulle med påspolad 0.28mm whiplash crystal lina. 

Så fortsatte förberedelserna och allt började ta form. I mars-april nån gång började vi ta emot anmälningar och sen rullade allt bara på. Mätrännorna beställdes och blev färdigt tejpade strax innan tävlingen startade.

Så randades då torsdagen den 15.6 och nu skulle det till action. Ca 110pers hade anmält sig på förhand och några kom att droppa in under kvällen.
Kring kl 15 var vi på plats och efter 16 var allt klart och gäddfiskare började droppa in. Man fick kvittera ut mätrännan men mätrännan fick inte fara iväg innan kl 18.00. Kajak och fiskebutiken var också på plats med feta erbjudanden och också en helt ny produkt från Blikobaits, fisibliko.
Fisibliko

Kring 18 hade dom flesta förhandsanmälda dykt upp och vi höll en kort info före alla fick springa iväg.
Så var tävlingen igång och deltagarna styrde kosan åt alla väderstreck. Från teamet var det Frank, Jontti, Laali och Sundfors som satsat hårdast. Björn hann också fiska några timmar under tävlingen men eftersom han också var arrangör så for många viktiga fisketimmar till arrangemangen.
Under kvällen var rapporterna på telefonen få. De flesta rapporterade trögt fiske och mest mindre fisk. Först i början av natten fick undertecknad nys om den första meters gäddan. Vår vän Simon hade lirkat ut en fin gädda som gömt sig i vassen.
Simon Snellman med fin gädda
Strax därpå hade Laali också fångat en meters fisk.
Laali lyckades lura en fin gädda in på småtimmarna, därav minen ;D
Så fortsatte natten. En del av deltagarna for hem och sova, några sov nån timme i bilen, vissa sov inte alls. Hörde tillockmed om någon som sovit en stund i båten i nån vass. Upplägget var ju som det var att man själv fick välja hur man använde tiden.
Så fortsatte evenemanget under fredagen. Enstaka rapporter kom in och de flesta talade samma språk, trögt fiske. Vid 15 tiden blev det för oss i arrangörsstaben att söka oss tillbaka till simstranden där hela evenemanget gick av stapeln. För oss arrangörer blev det nu att sälja fiskekort för den andra fisketävlingen i väntan på avgörandet av gäddfisketävlingen. Kjk pojkarna körde också igång butiken igen och sålde nödvändiga tillbehör under hela kvällen.
Fiskets natt innehöll också i år andra programpunkter förutom fiskandet. Ur programmet kan vi bla ta 24km mountainbike tävling, kora årets Kållbybo, gasa sönder en bil(full gas i en bil utan kylarvätska tills motorn kreverar), hoppborgar för barnen samt servering fram till på småtimmarna.
En massa bybor och övrigt folk besökte evenemanget under kvällen. Hela kvällen var YLE också på plats och filmade in ett tv-program, eget land, som kommer att sändas nån gång i vinter.
Nicke Aldén från Yle intervjuar Årets Kållbybo Bernhard Hjulfors


Så småningom började också allt mera slitna och solbrända gäddfiskare droppa in. Målgången gick till på så vis att alla lämnade in mätrännan, vi kvitterade av och mätte upp resultatet. De flesta som kom in rapporterade svårt fiske. Många hade nog fått antalet men nu behövde man ju stora gäddor. Några nötte på in i det sista för att om möjligt putsa resultatet med någon viktig cm.
Kl. 23.00 drog vi streck, alla som inte lämnat in rännan då blev utan resultat. Eftersom deltagarna droppat in med jämna mellanrum från ca kl 20 så blev det ingen rusning strax före 23 och vi kunde rätt snabbt få ett klart resultat. Vinnarna kallades in för kontroll av bilder och prisbordet ställdes i ordning.Trots att många haft trögt fiske kunde vi ändå räkna in en del riktigt fina gäddor varav hela 9st över 100cm. En deltagare lyckades tilome knipa två riktigt fina gäddor på 111cm och 110cm.
En fullständig resultatlista kommer längre ner. För de som landat på samma slutresultat har största gäddan avgjort placeringen.
Men låt oss nu presentera vinnare och vad de fick med sig hem.

Första priset, fiskekajakpaketet värt 2200€ vanns av Markku Yliaho från Jeppo med ett resultat på 290cm. Denna man lyckades dessutom dra pb två gånger om denna dag. Vi gratulerar både till vinsten och personbästat.
Henrik Sundqvist gratulerar vinnare Markku Yliaho
På andra plats av 118 deltagare kom Johnny Hjulfors. Han fick med sig abborsetet värt ca 400€. Han lyckades få ihop 284cm på de tre längsta gäddorna.

Tredje platsen togs av en av tävlingens yngsta deltagare, Josua Grankulla som kom upp i 275,5cm på de tre längsta gäddorna. Han hade också tävlingens tredje längsta fisk på 106,5cm. Han fick med sig ett nytt Savage gear spö och gäddgodis(jiggar).

På fjärde plats kom Robin Snellman med ett resultat på 275cm. Han fick med sig nya solbrillor samt gäddgodis.

På femte plats har vi Jonas Härus, också han på 275cm men med kortare topp fisk än Robin. Han fick med sig en ny flytväst samt gäddgodis.

Tävlingens största fisk togs av Markku Yliaho. Han fick som längsta gädda en fin fisk på 111cm. Vi gratulerar både till vinsten och personbästat. I fortsättningen får han bända gädda med den grymma utrustning HHsport sponsrat.

Så hade vi också ett överraskningspris som vi inte avslöjat innan. Eftersom vi också hade några kvinnliga deltagare i tävlingen tänkte vi överraska och lotta ut ett pris bland alla kvinnliga deltagare. Det är ju roligt när allt mer av det kvinnliga könet hittar till fisket.
Lotten denna gång föll på Pio Granholm. Hon får i fortsättningen tryggt åka båt med en ny snygg flytväst samt försöka lura gammalgäddan med en blikobaits jigg.

Efter att vi fått utdelat huvudpriserna ställde vi i ordning lotteriet. Vi hade ställt de flesta jiggarna, lite båttvättmedel och ekolodet sponsrat av OPM som priser i lotteriet. I lotteriet deltog alla gäddfiskare som fått åtminstone 3 godkända gäddor(över 50cm). Varför vi valde att ha lotteriet så är helt enkelt för att alla som vinner ett pris iaf ska ha fiskat och fått fisk. Man ska inte vinna ett fint pris genom att sitta på kaffebaren största delen av tiden. Lotteriet genomfördes på så sätt att alla priser sattes fram på ett bord så fick den som fick första lotten välja fritt. Jonas Snellman fick första lotten och självklart valde han ekolodet. Jonas var en av dom sista att kvittera ut mätränna men kämpade tappert och fick ihop tillräckligt för att få en lott.
Efter det så drog vi lotter och vinnarna valde vartefter tills bordet var tomt. Vill påstå att detta var ett mycket bra sätt att avgöra ett dylikt lotteri på.
Efter prisutdelning lämnade en del kvar på området, vissa ända till morgonen medan andra som knappt sovit under föregående natt skyndade sig hem till kudden.

Vi har fått mycket bra feedback för evenemanget och hoppas och tror att alla årets deltagare kommer på nytt nästa år. Som det ser ut så blir det upprepning nästa år och då kanske ännu större och häftigare :P
Från fiskargillets sida vill vi tacka alla deltagare, kajakkikalastus pojkarna för sammarbetet samt alla övriga sponsorer och medverkande. Evenemang som detta gör man tillsammans och allt bara för att ha kul och göra det vi allra mest är intresserade av.

Näst i tur av större evenemang är väl Gris-böjjet som vi nu kan avslöja att blir av till hösten. Men innan det ska vi njuta av allt härligt sommarfiske och annat gott som vi behöver för att orka oss igenom vintern.

Ha det gott
//Gustav

Här är resultatet:

1. Markku Yliaho 290cm
2. Johnny Hjulfors 284cm
3. Josua Grankulla 275,5cm
4. Robin Snellman 275cm
5. Jonas Härus 275cm
6. André Häggman 274,5cm
7. Martin Granholm 270,5cm
8. Joakim Villman 269cm
9. Peter Hjulfors 266cm
10. Fredrik Björkell 264,5cm
11. Anton Snellman 264cm
12. Nicklas Vähäkangas 260,5cm
13. Henrik Värnström 260cm
14. Benjamin Alvik 260cm
15. Daniel Vähäkangas 258cm
16. Vicki Gädda 253cm
17. Kevin Nyfelt 249cm
18. Ronnie Sund 248cm
19. Roger Lindvall 246,5cm
20. Jonas Sundfors 244cm
21. Eric Rintamäki 244cm
22. Kristian Forsbacka 243,5cm
23. Oskar Finne 242cm
24. Simon Snellman 238cm
25. Elias Kuusisaari 237cm
26. Fredrik Stennabba 236cm
27. Victor Snellman 232,5cm
28. Robert Häggman 231,5cm
29. Emil Mattson 229cm
30. Pontus Back 229cm
31. Alexander Åkerlund 225cm
32. Kevin Ampiala 222,5cm
33. Simon Vikström 221
34. Fredrik Påfs 219,5cm
35. Johan Blomström 218,5cm
36. Roger Hägg 218,5cm
37. Robert Forsell 217cm
38. Lennart Björkell 216,5cm
39. Rasmus Nykvist 216cm
40. Richard Alvik 215,5cm
41. Jimmy Lassfolk 215cm
42. Jonathan Södö 213cm
43. Samuel Åkerlund 213cm
44. Erik Snellman 212cm
45. Björn Snellman 211cm
46. Matias Fant 206,5cm
47. Joel Sträng 204cm
48. Bo-Elof Strömberg 200cm
49. Gustav Kock 200cm
50. Jimmy Lindholm 199,5cm
51. Anders Snellman 199cm
52. Erik Holm 198cm
53. Max Hellström 197cm
54. Johan Snellman 196cm
55. Frej Svenfelt 196cm
56. Pontus Snellman 194cm
57. Kennet Petterson 191cm
58. Tobias Åkerlund 190cm
59. Robert Snellman 189,5cm
60. Robin Granlund 188cm
61. Jonas Back 187cm
62. Dick Lindroos 186cm
63. Kim Sundqvist 183,5cm
64. Erik Björkskog 181,5cm
65. Fred Lindström 181cm
66. Alex Norrlin 180,5cm
67. Andreas Snellman 179cm
68. Anders Häggman 176cm
69. Jonathan Eklund 169,5cm
70. Sam Sundqvist 165cm
71. Jonas Snellman 156cm
72. Benjamin Eklund 155cm
73. Tommy Franzén 146cm
74. Jimmy Bäck 133cm
75. Frank Björkskog 117,5cm
76. Mats Timren 115,5cm
77. David Snellman 98,5cm
78. Mattias Snellman 76cm
79. Kimmo Salo 74cm
80. Jan Ahlvik 73cm
81. Björn Snellman 69,5cm
82. Alexander Flink 68cm
83. Ronnie Eklund 61cm
84. Kevin Öst 61cm
85. Viljam Sundqvist 58,5cm
86. Victor Bodbacka 56cm
87. Kim Nylund 53,5cm
88. Magnus Broo 52,5cm
89. Adam Kackur 50,5cm
90. Pio Granholm 0cm
      Cecilia Snellman 0cm
      Emilia Nyfelt 0cm
      Fanny Sandström 0cm
      Viktoria Pettersen 0cm
      Andreas Sundqvist 0cm
      Kim Bodbacka 0cm
      Benny Snellman 0cm
      Nicklas Holmbäck 0cm
      Jacob Snellman 0cm
      Jonas Sund 0cm
      Caj Svenfelt 0cm
      Simon Slussnäs 0cm
      Alex Björkskog 0cm
      Robert Broo 0cm
      Jonas Snellman 0cm
      Daniel Sundqvist 0cm
      Danny Bodbacka 0cm
      Joel Mäenpää 0cm
      Björn Wärn 0cm
      Mathias Roslund 0cm
      Viktor Snellman 0cm
      Alexander Hagman 0cm
      Frank Björkell 0cm
      Juha Koski 0cm
      Jonathan Lönqvist 0cm
      Ronny Mäenpää 0cm
      Henrik Sundqvist 0cm
      Jan-Erik Värnström 0cm
      Benny Ström ---

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar