08 oktober 2017

Hur blir man en framgångsrik storgäddfiskare?

Jag är övertygad om att alla som skaffar sig någon form av fiskeutrustning, har för avsikt att fånga fisk. Någon har kanske redan från början en tanke om vad man vill fokusera på. En del nöjer sig med att "semester-fiska" och finner tillfredsställelse i att fånga en abborre eller en gädda nu som då, främst under den varma delen av året. Vissa lämnar kanske fisket pga. utebliven fångst, eller för att förväntningarna inte blir uppfyllda som man hoppats. Det finns många kategorier till som kunde nämnas, men i slutändan kommer en liten grupp alltid att kvarstå, vars intresse aldrig svalnar.


Alla resor har en start - Året troligtvis 2006
Jag är rätt säker på att varje enskild individ kan bli framgångsrik i sitt fiske efter storgädda. Dock tror jag, att ifall man väljer att steppa upp från semesterfiskandet och börja jaga de största exemplaren målinriktat, så finns det åtminstone en handfull faktorer som blir avgörande för om man någonsin kommer att kunna leverera annat än på tur.

För att räkna upp några, och de enligt mig allra viktigaste faktorerna, kan nämnas: tid, prioritering, tålamod, erfarenhet, ödmjukhet, målmedvetenhet, planmässighet, samt att tro på sig själv och det man håller på med. Någon tycker kanske att listan är bristfällig och det kan den säkert vara. Hursomhelst, så ser jag de ovannämnda som rätt så grundläggande för hur den personliga utvecklingen kommer att se ut. Någon kanske reagerar på att "pengar" inte alls finns nämnt, men i min värld så är det absolut inte så avgörande som många vill övertyga mig om. Där kommer planeringen in istället, och valet av vatten blir kanske det mera avgörande - ifall man t.ex. inte äger en båt att fiska ur. De flesta uppräknade är egentligen självklarheter men många gånger, speciellt när fisket är trögt, kan något falla i glömska och plötsligt yrar man runt i desperation, istället för att jobba enligt den plan man lagt upp.

Säkert lika gammal bild som den tidigare, men gäddan verkar ha växt till sig lite...
Från nybörjare till rutinerad. Alla börjar från noll och den personliga utvecklingen kommer att accelerera olika snabbt pga. på många kringliggande faktorer. Har du potentiella vatten nära tillhands, eller många erfarna fiskare att åka ut med i din bekantskapskrets, så kommer du säkert att leverera stort rätt snabbt. Där lämnar dock ett litet frågetecken huruvida du verkligen har knäckt koden, eller är det din plats på planeten eller dina kontakter som ger dig framgångarna?

Vi bär alla på olika personligheter och det syns även tydligt bland sportfiskare. Vissa fiskar bara och endast för sin egen skull, medan en rätt stor del verkar göra det för att få något att visa upp åt sina vänner och sina följare på de sociala medierna. Personligen så tycker jag om att både fotografera och uttrycka mig i text, så själv skulle jag väl säga att jag hamnar någonstans mitt emellan. Dessutom tycker jag förstås om att ta del av fångstrapporter och bilder på nätet. Det som jag dock ser som lite sorgligt är, när hela intresset verkar svalna pga. utebliven fångst eller för att man inte får tag i något man tycker är värt att ladda upp. Det, att man helt enkelt fiskar endast för fångstens skull och för att få sina dagliga likes.

Maj, 2013 - Gäddorna blir större
Våga trampa egna stigar. Det här verkar ibland vara ett lite känsligt ämne. Som alla vet, så skriker vi sportfiskare sällan ut exakta fångstställen. Enligt mig är detta helt naturligt, eftersom det går åt tid och åter tid (som är en bristvara för de flesta av oss) till att hitta nya potentiella vatten. Ett samarbete som går ut på att en eller ett par fiskare scoutar fram nya vatten och andra kommer ut först när grovjobbet är gjort, blir sällan särskilt långvarigt. Själv tycker jag att letandet och forskandet är en del, och till och med en rätt stor del, av vad storgäddfisket innebär. Likaså tror jag att de som konstant trampar färdiga stigar går miste om en dimension av helheten.

Riki "RB Baits" Björkells min berättar här det mesta - Att leta nya vatten kan ibland vara en mental berg- och dalbana utan dess like... Bilden är från en gäddsatsning år 2015 när motgångarna avlöste varann, innan vi på resans sista timmar fick uppleva alla tiders fiske.
Val av plats. En sjö med mycket tillgänglig information är sällan ett bättre alternativ än båtlösa vatten, som kanske saknar fina betongrampar och sjösättningsplatser. Ofta kan det vara tvärtom, men det är så lätt att köra de säkra korten och att hållas i sin comfortzone, där man alltid har tryggheten med sig som kompis i båten. Risken med detta är att fisket blir så förutsägbart, att det till sist blir ointressant. Sök egna nya vatten, få mer ut av fisket och visa respekt åt de som verkligen arbetar för att finna nya hotspots. Såklart är en del av spelet att följa rykten och testa de vatten man hört om. Dock är det är inte särskilt roligt att behöva sätta huvudfokus på att dimma bakgrunder på sina fångstbilder, bara för att publikens största intresse och nyfikenhet ligger i att hitta ett vatten utan att behöva jobba för det. Sätt dig ner, tänk, planera och våga testa de vatten du finner som intressanta. Att dra en stor fisk helt oväntat, ur ett vatten du själv hittat, kommer att ge det lilla extra som du aldrig får uppleva om du väljer att hela tiden köra säkra kort. Dessutom höjer du dina odds avsevärt, med att fiska nya vatten med mindre fisketryck.

Payday! En spinnfiskad 11-kilos dam ger lätt ett litet leende på läpparna!
Att hitta ursäkter är väl en av människans starka sidor, oavsett vad det gäller. Samma gäller när det kommer till fiske, men genom att se möjligheterna istället för svårigheterna blir allt lättare. Våga vidga vyerna och testa på saker och vatten du aldrig hört om. Naturligtvis ska man ta till sig det man hör av rutinerade som sitter på mycket erfarenhet, men kom ihåg att allt du hör från andra har troligtvis redan testats?  Med mycket hjärna bakom det man gör, med tid vid/på vattnet och en skopa tur kommer man långt. När bollen sedan är i rullning kommer det antagligen att bli tätare bland storfångsterna, eftersom varje fisk som fångas ger dig nya erfarenheter och eventuellt ett lite nya tankesätt.

Med detta sagt, vill jag inte påstå att jag är den ultimata gäddfiskaren. Dock vill jag inspirera alla med ens ett litet intresse, att pröva vingarna och köra fullt ut på det man tror på. Det kommer alltid att finns de som pekar finger och som gärna tillrättavisar, men kör ditt eget race och stäng ut det som dränerar dig på energi. Ge järnet och nöt på! Med målmedvetet arbete och mycket hjärna med i båten, kommer den ena fina gäddan efter den andra ramla in...

Lycka till!

- Sundfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar